Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egyetemi tanévnyitó
Az egyetemi tanévnyitó legünnepélyesebb része az elsőévesek eskütétele. Fotó: Filep István

Új sportcsarnokot és könyvtárat is építenek a tervek szerint

Egyetemi tanévnyitó

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

A Soproni Egyetem tanévnyitóját jelképes időpontban, a II. ágfalvi csata 100. évfordulóján, szeptember 8-án tartották a GYIK Rendezvényházban. Idén 870 elsőéves hallgató kezdte felsőfokú tanulmányait városunkban.

– A 213. selmeci–soproni tanévünk megnyitásának ünnepi hangulatát az elsőévesek mai eskütétele határozza meg – fogalmazott beszédében prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora. – Az a nagy pillanat, amikor nevüket kimondva elkötelezik magukat hazánk, egyetemünk, az erdész életpálya mellett, magukénak vallva azokat a szakmai és erkölcsi értékeket, amelyeket az eskü szövege tartalmaz.

– Az elmúlt évben a felsőoktatásban történt modellváltás következtében a Soproni Egyetem fenntartója a Soproni Egyetemért Alapítvány lett, ezzel egy új szakasz veszi kezdetét az egyetem fejlődésében – hangsúlyozta Csányi Sándor, a Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke. – Terveink között jelentős fejlesztések is szerepelnek, úgy infrastrukturálisan, mint az oktatás területén. Szeretnénk a hallgatóknak a szabadidő eltöltésében is magas színvonalat biztosítani, ezért új sportcsarnok és egy modern egyetemi könyvtár építését tervezzük.

A tanévnyitón dr. Farkas Ciprián ismertette az egyetem alapításának körülményeit, szólt dr. Sopronyi-Thurner Mihály szerepéről is. – A Soproni Egyetemnek a város mindig is igazi otthont biztosított – hangsúlyozta a polgármester.

A rendezvényen az egyetem díszpolgárává fogadták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, aki beszédében kiemelte, hogy a nemzettudat szempontjából egyedülálló az a hazafiság, ami a selmeci hagyományokból eredeztethető, valamint az a magyarsághoz való minden körülmények közötti kötődés és hűség, ami a Soproni Egyetemet mindig is jellemezte.

– A Soproni Egyetem unikális, ezért a magyar kormány fontosnak tartja, hogy az önállósága megmaradjon – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

A tanévnyitón jelen volt még Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos, Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, Veres András győri megyéspüspök, Barcza Attila országgyűlési képviselő is. A rendezvényen adták át a 70, 65, 60 és 50 évvel ezelőtt végzetteknek a gránit, a rubin, a gyémánt és az arany tiszteletdiplomákat.

A Hűségerdő első fája

A Soproni Egyetem valamennyi idén felvett hallgatója tiszteletére fát ültet a Tanulmányi Erdőgazdasággal együttműködésben. Az első fát szeptember 8-án, a II. ágfalvi felkelés évfordulóján ültették el.

Harkán, az egykori lőtér helyén hozzák létre a Hűségerdőt. Idén novemberben 870 fát helyeznek itt a földbe, majd minden évben annyit, ahány elsős hallgatója van az egyetemnek. Az első fát prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora, dr. Sándor Gyula, a TAEG vezérigazgatója, dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere és Kalafatics Imre elsőéves hallgató közösen ültette el.

Valéta díszkorsó: Az 50 évvel ezelőtt, 1971-ben az Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki és Faiparimérnöki Karán végzett erdő- és faipari mérnökök hagyományteremtő szándékkal valéta díszkorsó alapításáról döntöttek. Ötven év után szintén hagyományteremtő szándékkal ismét díszkorsó alapításáról határoztak.

– A díszkorsó mindig emlékeztetni fog bennünket a már égbe költözött évfolyamtársakra, az utódainknak pedig meglesz a lehetősége, hogy a korsóra nézve emlékezzenek majd ránk – mondotta köszöntőjében Szalay Sándor okleveles erdőmérnök. Az évfolyam megőrzésre díszkorsót adományozott az Erdőmérnöki Kar dékánjának, az egyetem Központi Könyvtárának, az Erdészeti Múzeumnak, valamint Sopron városának, melyet dr. Farkas Ciprián polgármester vett át Várady János okleveles erdőmérnöktől.

Kapcsolódó cikkek