Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Élete mások segítése
Pusztai Julianna Fotó: Németh Péter

Betegeit úgy kezeli, mintha hozzátartozói lennének

Élete mások segítése

| Madarász Réka | Városi hírek

Pusztai Julianna 26 éve foglalkozik súlyos betegségben szenvedőkkel. Az elkötelezett ápolónő pozitív kisugárzásával, kedvességével és lelkesedésével életet lehel a legreménytelenebb helyzetben lévőkbe is.

Julcsi édesanyja gyógyszertári asszisztens volt, így a kislány úgymond „belenőtt” az egészségügyi ellátásba. Anyukájától tanulta meg azt is, hogy a legfontosabb mások megsegítése. 16 évesen átesett egy térd­műtéten, és már akkor beleszeretett a sebészet színes világába. Az egészségügyi szak­középiskola elvégzése után rögtön a Soproni Gyógyközpont sebészeti osztályára került. Egy családi tragédia feldolgozását könnyítette meg számára, hogy 22 évvel ezelőtt elkezdett sztómaterápiával foglalkozni, amiben kolléganője is aktívan részt vesz (a sztóma az orvosok által mesterségesen kialakított bélnyílás). Rengeteg tanfolyam, továbbképzés és a sokéves gyakorlat a téma szakértőjévé avatta, ma már előadásokat tart Magyarországon és külföldön.

– Nagyon szeretem, amit csinálok – mesélte lelkesen Julcsi.

– A sztómaviselők rehabilitációja, gondozása és oktatása mellett hét éve a Harris Otthonápolási Szolgálatnál házi ápolással és hospice-ápolással (súlyos betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus, összetett ellátása) is foglalkozom. 1996 óta emlőeltávolító műtéten átesett nők rehabilitációját is végzem. Időközben elsajátítottam a modern sebkezelés alapjait, amit a krónikus sebellátás során alkalmazok.

Mitől van Julcsinak elegendő ereje ahhoz, hogy reggeltől estig jót adjon az embereknek? Attól, hogy érzi, a helyén van. Hivatásának tekinti mások megsegítését. Egyensúlyt teremt maga körül, amit a környezetébe is ki tud sugározni. Lánya és párja mindenben mellette áll. Mindig arra koncentrál, amivel éppen foglalkozik, a betegeknek pedig arra van szükségük, hogy „ott legyen”. A negatív dolgokat kizárja, csak előre néz. Minden betegét úgy kezeli, mintha a hozzátartozója lenne. Szeretik és várják is nap mint nap. Így akár 36 óra munka után is képes pörögni.

– Megtanultam, hogy az összes betegséget magunk teremtjük, mindegyiknek a hátterében lelki okok húzódnak meg – fejezte be Julcsi. – A betegeket a sebész megoperálja, az onkológus kezeli, de maguknak kell meggyógyítaniuk magukat. Én csak segítséget és támogatást nyújthatok!

Ajánlók

Pusztai Juliannát sztómaviselő betegei ajánlották a figyelmünkbe mint hétköznapi hőst. Szerették volna, ha áldozatos munkája mások számára is jó példaként szolgál.

Kapcsolódó cikkek