Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Életmentő szűrés
A mellrák elleni küzdelemre, a szűrések fontosságára hívták fel a figyelmet a belvárosi sétával – a menetet dr. Pásztor Enikő (b2) vezette, csatlakozott hozzá dr. Farkas Ciprián (j2) és Barcz

Magyarországon évente kétezer nő hal meg emlőrákban

Életmentő szűrés

| Huszár Judit | Városi hírek

Ha időben felismerik, akkor a daganatos betegségek közel 80 százaléka már gyógyítható, ezért nagyon fontos, hogy mindenki részt vegyen a szűrővizsgálatokon – erre hívták fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem világnapján.

Rózsaszínbe öltözött október elsején a Tűztorony, másnap pedig rózsaszínbe öltözött hölgyek és urak sétáltak végig a belvároson. A menetet dr. Pásztor Enikő vezette, csatlakozott hozzá Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint dr. Hoffer Krisztina, a Soproni Gyógyközpont röntgen- és izotópdiagnosztikai osztályának osztályvezető főorvosa. A céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet a nők leggyakoribb daganatos megbetegedésére: az emlőrákra, illetve hangsúlyozzák a szűrés jelentőségét.

– 2019 januárjában lettem érintett a betegségben – kezdte dr. Pásztor Enikő, a Soproni Egyetem Benedek-karának adjunktusa a séta előtt a városházán tartott beszélgetésen. – Pont ugyanekkor derült ki egy általános iskolai osztálytársamról is, hogy rákos. A különbség az volt, hogy én rendszeresen eljártam a szűrővizsgálatokra, így időben diagnosztizálták nálam a betegséget, és ma itt lehetek Önök között. Ő viszont már áttétekkel került az orvosokhoz, sajnos el is veszítettük azóta.

Dr. Pásztor Enikő a betegsége kezdetétől fogva megosztotta élményeit, tapasztalatait a közösségi oldalán, illetve folyamatosan tart figyelemfelkeltő előadásokat. A célja az ismeretátadás, a prevenció.

– Bár közvetlenül megelőzni az emlőrákot nem lehet, de a korai felismerés szó szerint életeket menthet – tette hozzá dr. Hoffer Krisztina. – Ha a behívottak 70 százaléka elmenne a szűrővizsgálatokra, akkor 10 év alatt 30 százalékkal csökkenne a betegségben elhunytak száma.

És akkor térjünk is rá a konkrét számokra: 2019-ben Sopronban 120 ezer meghívót küldtek ki 45 és 65 év közötti hölgyeknek emlőszűrésre, de mindössze 3570-en vettek részt az ingyenes vizsgálaton. Idén a szűrés részvételi aránya (valószínűleg a koronavírus-járvány miatt) tovább csökkent, jelenleg 19 százalék.

– Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mi nem betegedhetünk meg, pedig ez nem igaz – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián. – Ezért azt kérem a hölgyektől, hogy vegyenek részt a szűrővizsgálatokon. Előzzük meg azt, ami megelőzhető!

– Évente 8000 új emlőrákos megbetegedést regisztrálnak hazánkban, ami nagyon magas szám – tette hozzá Barcza Attila. – Fontosnak tartom, hogy személyes történeteket is megismerjenek a fiatalok, így könnyebb őket megszólítani.

A városvezető és a képviselő maga is rózsaszín pólót öltött a sétára.

Kapcsolódó cikkek