Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Életműdíjat kapott Takáts Péter

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

mléküléssel és kitüntetések átadásával ünnepelte a gödöllői királyi kastélyban alapításának 110. évfordulóját a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség (MEFS). Az ünnepségen több évtizedes, a magyar egyetemi sport szervezése és népszerűsítése terén végzett munkássága elismeréseként MEFS Életműdíjat vehetett át prof. dr. Takáts Péter, a Soproni Egyetem professzora.

 Őszintén elérzékenyültem, amikor a jubileumi ünnepségen Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól átvettem a ki­­­­­­­­tüntetést – mondta el prof. dr. Takáts Péter. – Ezer és egy emlék filmkockaként pergett le előttem: Erdész Nándor és az első kosárlabdaedzés a Berzsenyiben, Zombori Pista bácsi és a soproni textiles, a feledhetetlen kupasiker a SMAFC-cal és persze a Mester, Krasznai Feri bácsi; majd az egyetemi évek, előbb hallgatóként, ezt követően pedig oktatóként, amikor is az a megtiszteltetés is ért, hogy mint az egyetem tudományos rektorhelyettese, a SMAFC 150 éves jubileumára alakult szervezőbizottság elnöke lehettem. Igen, ez mind megfordult akkor ott a fejemben, mint ahogy az is, hogy az élet a legnagyobb rendező, hisz édesapám, csakúgy, mint Európa első egyetemi sportszövetsége 1907-ben született, Gödöllőn.

Takáts Péter Fotó: Pluzsik Tamás

Dr. Takáts Péter tagja volt a SMAFC 1969-ben kupagyőztes kosárlabdacsapatának, majd tudományos és oktatói tevékenysége mellett 2006 és 2012 között a SMAFC tanárelnöke volt, aki a kosárlabda mellett új szakosztályok létesítését is szorgalmazta. – Ezek közül elsősorban az újjáélesztett lovas szakosztályt említeném, amelynek létrejöttében fontos szerepe volt Tomka Ivánnak, a nagycenki méntelep vezetőjének és Ormos Balázsnak. A karate szakosztály több válogatott versenyzővel is büszkélkedhetett, de hogy egy kevésbé ismert sportágról is szóljak: Inczédi Gergely volt a segítségemre a szektorlabda szakosztály megszervezésében.

Prof. dr. Takáts Péter eddigi élet­­útja is jól példázza, hogy a sport, a tanulás, a tudományos munka és az oktatás magas szinten is milyen jól megfér egymás mellett, vagy ahogy ő fogalmaz: kiegészítik egymást. 

Kapcsolódó cikkek