Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Előzzük meg a súlyos betegséget!
– A Soproni Gyógyközpontban a legmodernebb, HD felbontású videoendoszkópos tornyokkal dolgozunk, ezekkel végezzük el a szükséges vizsgálatokat is – nyilatkozta dr. Nagy Attila (felvételünkön), a kórház gasztroenterológiai–belgyógyászati összevont osztály endoszkópos részlegének főorvosa. Fotó: Filep István

A vastagbélszűrésre az 50–70 év közötti férfiakat és nőket hívják kétévente

Előzzük meg a súlyos betegséget!

| Huszár Judit | Városi hírek

Elérkezett március, az első tavaszi hónap. Mindenki nagyon várta már a jó időt, örülünk az egyre hosszabb nappaloknak, szívesen kirándulunk. De fontos, hogy ilyenkor se feledkezzünk meg a szükséges orvosi vizsgálatokról. Március például a vastagbélrákszűrés hónapja is…

Évente 6000 férfi és 5000 nő – ennyi embert érint hazánkban a vastagbélrák. Az Európai Unión belül nálunk a legmagasabb a betegség okozta halálozás aránya, minden évben 5000 embert veszítünk el. Pedig a kór hatékonyan szűrhető, és ha időben felfedezik, akkor gyógyítható. Éppen ezért indítottak komplex népegészségügyi szűrőprogramot hazánkban 2018-ban.

– Sopronban is önkéntesen csatlakozhattak a programhoz a háziorvosok – kezdte dr. Nagy Attila, a Soproni Gyógyközpont Gasztroenterológiai–Belgyógyászati Összevont Osztály endoszkópos részlegének főorvosa. – A szűrésre az 50–70 év közötti egészséges embereket várjuk kétévente, ők postán kapják a behívó levelet az NNK-tól (Nemzeti Népegészségügyi Központ). Fontos tudni, hogy ez egy kétlépcsős szűrés, amelynek az első fele egy székletteszt.

A főorvostól megtudtuk: a székletteszthez a tartályokat a háziorvosok adják át, illetve a szuresiranyitas@nnk.gov.hu e-mail-címen lehet kérni ezek postázását. Mintát két egymást követő napon kell adni, majd ezt visszajuttatni a népegészségügyi központba. A teszt során a rejtett, szemmel nem látható vérzést vizsgálják. Ha negatív a minta, akkor további ellenőrzésre nincs szükség, ha viszont eltérést találnak, akkor endoszkópos vizsgálatra küldenek behívót.


– Tavaly 200 ilyen szűrővizsgálatot végeztünk a kórházban dr. Horváth Tibor osztályvezető kollégámmal és a szakmai stábbal – folytatta dr. Nagy Attila. – A Soproni Gyógyközpontban a legmodernebb, HD felbontású videoendoszkópos tornyokkal dolgozunk. A vizsgálat során mindig felajánljuk a szedációt, szükség esetén az altatás is megoldható. Körülbelül 30–45 percig tart a tükrözés, amely során, ha például polipot találunk, akkor azt rögtön el is távolítjuk.

A 200 eset 85 százalékában találtak eltérést tavaly a szakemberek, 50 százalékban polipról volt szó, amelyet mindig szövettanra küldenek. Rosszindulatú daganat esetében további vizsgálatokat végeznek, majd a szakorvosokból álló onkoteam dönt a szükséges kezelésekről.

– A székletteszt rendkívül érzékeny, így nagyon megbízható – hangsúlyozta dr. Nagy Attila. – Igyekszünk optimalizálni az endoszkópos vizsgálatok számát, csak azt tükrözni, akinél tényleg felmerül a betegség kockázata. Fontos, hogy akinél még a rák megelőző állapotában felfedezzük a kórt, az 100 százalékban gyógyítható. Azért az 50–70 év közöttieket szűrjük, mert náluk fordul elő leggyakrabban a betegség. Természetesen, ha valaki gyanús tüneteket észlel, akkor azt javasoljuk, hogy ne várjon, azonnal keresse fel először is a háziorvosát!

Bár a betegség sokáig nem okoz panaszokat, de a hasmenés, székrekedés, véres széklet, állandó ürítési kényszer, fájdalmas hasi terület, vérszegénység, indokolatlan fogyás, felfúvódás, puffadás mind gyanús tünet lehet. 


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.