Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Előzzük meg az elektromos tüzet!
Az akkumulátortöltők a hordozás és a használat során ütődésektől, mozgatásoktól és persze az idő múlásától fokozatosan amortizálódnak. Fotóillusztráció: Filep István

Akkumulátortöltőkkel csak óvatosan

Előzzük meg az elektromos tüzet!

| Etzl Edgár | Városi hírek

Tűz- és balesetveszélyesek lehetnek a hordozható, elektromos eszközeinkhez használt akkumulátortöltők. A szakember szerint biztonságunk érdekében érdemes az utángyártott helyett minőségi tartozékot választani.

Mobiltelefon, laptop, táblagép, okosóra – manapság egyre több digitális eszközt használunk, és ezekhez akkumulátortöltőket. Azért, hogy az otthon és a munkahely között ne kelljen nap mint nap hordozni a kábeleket, sokan szereznek be utángyártott eszközöket.

Egy, a közelmúltban elvégzett fogyasztóvédelmi szűrésen húszból tizenkét akkumulátortöltőt veszélyesnek talált az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált laboratóriuma: a termékek elégtelen szigetelésük miatt áramütést okozhatnak, ezért ezeket azonnal kivonták a forgalomból. Sajnos a korábban jól beváltnak hitt töltőink is veszélyessé válhatnak az idő múlásával.

– Hazánkban az összes tűz­eset mintegy 24 százaléka valamilyen elektromos hiba miatt következik be – tudtuk meg dr. Holzmann Péter tűzoltó alezredestől, a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetőjétől. – A kábelek, vezetékek túlterhelése és a töltés alatt lévő akkumulátorok tüzei az esetek több mint öt százalékát teszik ki.


Az akkumulátortöltők a hosszabbítókhoz hasonlóan a hordozás és a használat során ütődésektől, mozgatásoktól, és persze az idő múlásától fokozatosan amortizálódnak. – Egy-két év után érdemes cserélni ezeket a tartozékokat, ezzel sokat tehetünk biztonságunkért – tette hozzá dr. Holzmann Péter. – Ha érezzük, hogy használat közben forrósodik vagy zajt ad ki a töltőfej, megtört a kábel, esetleg lekopott az érintésvédő felület a vezetékről, sürgősen hagyjuk abba a töltő használatát, hiszen tüzet vagy áramütést okozhat.

A tűzoltó alezredes azt tanácsolta az olvasóknak, hogy mindenképpen biztos helyről származó töltőt válasszanak. Ezek legfeljebb pár ezer forinttal drágábbak a bizonytalan eredetű tartozékoknál, és többmillió forintos károkat okozó tűzesetet előzhetünk meg a használatukkal. Az egyébként már széteső töltőfejet, a szakadt felületű kábelt nem érdemes szigetelőszalaggal „megjavítani”: bár ezzel működésre bírhatjuk a tartozékot, a hálózathoz csatlakoztatva ezek is tűzveszélyt jelentenek.

Kapcsolódó cikkek