Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Éltetőjük a közös éneklés
A Sonitus Scarbantiae Nőikar tagjai rendszeresen fellépnek városi eseményeken is.

Kultúra, sport, egészség – Civil szervezetek Sopronért

Éltetőjük a közös éneklés

| Köves Andrea | Városi hírek

Rászorulók segítése, élményprogramok szervezése, hagyományőrzés – csak pár azok közül a fontos feladatok közül, amelyeket a civilek ellátnak. Sorozatunkban a soproni szervezeteket mutatjuk be.

Sok-sok emlékezetes fellépés és annál is több közös próba köti össze a 2008-ban alakult Sonitus Scarbantiae Nőikart, amelynek élén egy évtizede Harcz Katalin karnagy áll.

A kórus 2014-ben vett részt először minősítésen, ahol a nemzetközi zsűri ezüstdiplomára értékelte teljesítményét, egy évvel később a IV. Keszthelyi Dalünnepen arany fokozatú, majd 2017-ben ugyanitt arany fokozat dicsérettel minősítést kapott. 2018-ban a Kodály Zoltán VIII. Magyar Kórusverseny újabb kihívást jelentett a tagok számára, itt a rangos ezüst fokozatot érték el.

– Együttesünk tevékenyen részt vállal Sopron zenei életében, állandó kapcsolatunk van a Szent Benedek Idősek Házával, ahol évente több alkalommal hangversennyel örvendeztetjük meg az otthon lakóit – mesélte Kitzingerné Neher Andrea, a kórus titkára. – Próbáinknak a Benedek-kar ad otthont, így a kar rendezvényeit is színesíti a kórus műsora. Szerepeltünk a Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójára rendezett hangversenyen is, több alkalommal énekeltünk a Szent György-templomban. Kórusunk sikerrel vett részt nemzetközi kórusfesztiválokon is, így Franciaországban, Olaszországban, Horvátországban és Csehországban. Büszkék vagyunk arra, hogy 2019-ben Keszthelyen Gálakórus fokozatot értünk el.

A járványügyi helyzet ellenére a kórus kitartott, a tagok lelkesen láttak munkához egy esztendővel ezelőtt. A fertőrákosi barlangszínházban bemutatott Carl Off: Carmina Burana című kantátájának előadásában vettek részt, a karácsonyi hangversenyüket is megtarthatták a Szent György-templomban. Már most készülnek a júniusi bolzanói kórusfesztiválra és a Soproni Kórusünnepre.


Kapcsolódó cikkek