Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Energiacímkék A-tól G-ig
A jelenlegi rendszer lehetővé teszi a még gazdaságosabb készülékek magasabb osztályokba kerülését. Fotó: illusztráció

Így spórolhat: Egy B-s gép takarékosabb lehet, mint az A+-osak

Energiacímkék A-tól G-ig

| Munkatársunktól | Városi hírek

A+++, A++, A+ energiabesorolási kategóriák: bő másfél éve még könnyen eltévedhettünk a pluszjelek útvesztőjében. Ma már egy átláthatóbb rendszer szerint jelölik a különböző gépek energiafogyasztását.

Aki az elmúlt egy–két évben nem vásárolt új világítótestet, hűtőt, mosogató-, mosó-, mosó–szárítógépet vagy akár televíziót, nem biztos, hogy tisztában van azzal, miként változtak meg ezeknek a termékeknek az energiahatékonysági osztályát jelző címkéi. – Míg korábban A+++-tól D kategóriáig terjedt a besorolás, mára megszüntették a pluszjeleket, és A-tól G-ig osztályoznak – mondta Fodor Miklós háztartásigép-szerelő. – A zölddel jelölt A kategóriájú készülékek a leginkább energiatakarékosak, míg a pirossal jelölt G-sek fogyasztanak a legtöbbet.

Az új szabályok azt eredményezték, hogy a leggazdaságosabb termékek, amelyek korábban az A+, A++ vagy A+++ osztályba tartoztak, a B–D osztályba kerültek. Mindez nem azt jelenti, hogy az eddig kifejezetten energiatakarékosnak minősített mosógép rosszabb minőségű lett, csak a jelölés változott. Ez a rendszer jó pár éven át lehetővé teszi a további technológiai fejlődést, és az új, még gazdaságosabb készülékek magasabb osztályokba kerülését. Jelentős visszaminősítéseket is tapasztalhatunk: az A és B osztály sok esetben üresen maradt, az F osztály 2024-re pedig minden kategóriában kifut.

Attól függően, hogy milyen termékről van szó, a „megreformált” címkék számos információt hordoznak, így például a vízfogyasztást mosásonként, a zajkibocsátást, illetve a tárolási kapacitást (egy borhűtő esetén például). Ezek tudatában könnyebben összehasonlíthatunk egy-egy terméket, és tudatosabban választhatunk közülük. A szakember szerint az legyen az első, mielőtt megvásárolunk valamit, hogy megtudjuk, mennyi áramot vagy vizet fogyaszt, és mennyi ideig jár, meddig fut a program, mert ettől függ az energiatakarékossága.

Az energiahatékonysági címkerendszert 1995-ben vezették be az EU-ban, 2010-től 2021-ig működött a pluszjeles rendszer, 2021-től pedig A-tól G-ig jelölik a kategóriákat.

Kapcsolódó cikkek

Tájékoztatás a vásárlók érdekében

2024. 03. 06.

Pénteken kezdődött a csökkentett kiszerelésekre vonatkozó, kötelező tájékoztatás a boltokban – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (N...