Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Erdő háza és vadaspark
Gőzerővel készül az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont, ahol egy interaktív oktatóterem is helyet kap. Fotó: Filep István

Nyár végére elkészül a közel félmilliárdos fejlesztés a Muckon

Erdő háza és vadaspark

| P. Horváth László | Városi hírek

Folyamatosan halad a Muck területén épülő Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont kivitelezése. Ezzel párhuzamosan egy vadasparkot is kialakítanak, amihez a főépületből majd egy fahídon lehet eljutni.

Újabb, látványos szakaszába érkezett a Muckon, a határőrség egykori telephelyén megvalósuló Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont kivitelezése. Már áll a fogadóépület, az iroda, a kültéri tanterem, valamint hamarosan elkészülnek az állatok etetőkkel és önitatókkal felszerelt karámjai. Emellett elkészül a vadasparkhoz vezető fahíd is. A természetközeliséget szolgálja, hogy a kivitelezés során a lehető legtöbb természetes anyagot, például fát, követ, téglát használnak fel. Fontos továbbá, hogy az útvonalak akadálymentesek lesznek – tudta meg lapunk a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-nél.

A központ 550 négyzetméteren mutatja be a Soproni Parkerdő élővilágát: megelevenednek a magyarországi nagyvadfajok, a fiatalabb korosztály számára pedig sokszínűen, játékos formában mesélnek a természetről, védelmének fontosságáról. A tervek szerint a látogató testközelből figyelheti meg az apró- és nagyvadfajokat, például a fácánt, az őzet, a gímszarvast, a dámszarvast, a muflont és a vaddisznót. A kerékpárok, személyautók, autóbuszok részére külön parkolókat is kialakítanak.

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk (Ökoturisztikai látogatóközpont épül Sopronban, Soproni Téma, 2020. július 17.), a kivitelezés tavaly nyáron kezdődött. A beruházás a kormány döntésének köszönhetően 462 millió forintos támogatásból valósul meg, a tervek szerint nyár végére készül el az Erdő Háza.

Három nagy egység: A mucki létesítmény tulajdonképpen három nagy egységre tagolódik: felépül egy fogadóépület büfével, vizesblokkal és oktatóteremmel. Ez a Kőhalmy Vadászati Múzeummal együtt az erdei iskola bázisa lesz. Mellette létrehozzák a már említett vadasparkot és az állatsimogatót.

Kapcsolódó cikkek