Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Roth Gyula nevét kapta a felújított, hidegvíz-völgyi turistaház

Erdőjárók új otthona

| P. Horváth László | Városi hírek

Már fogadja a természetjárókat a soproni erdő szívében a kívül-belül teljesen felújított Roth-turistaház. Az ünnepélyes, múlt pénteki átadáson részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is.

Újabb fejlesztés készült el a soproni erdőben: a magyar kormány mintegy 65 millió forintos támogatásának köszönhetően, a Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) Zrt. beruházásban újítottak fel egy turistaházat. A természetjárók új otthona festői környezetben, a Hidegvíz-völgyben található. A közelben van többek között a Fehér úti tó, de több jelzett túraútvonal is elérhető innen.

– A kívül-belül teljesen átalakított, a természettel tökéletesen összhangban lévő és napenergiát hasznosító épületben két szobában tizenkettő ágy várja a megfáradt erdőjárókat – mondta az átadáson dr. Sándor Gyula, a TAEG Zrt. vezérigazgatója. – A koronavírus-járvány idején az erdők nyitva álltak. Úgy tapasztaljuk, sokan kedvelték meg a természetet, és nekik lesz ideális szálláshelyük az új ház.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a kormány döntése értelmében a város és térsége 2016 óta kiemelt turisztikai övezetnek számít.

– A beruházásoknak köszönhetően élhetőbb lett a desztinációnk, azaz a turisztikai célterületünk – folytatta Barcza Attila. – Tavaly év végén elérte Sopront az M85-ös gyorsforgalmi út. Ennek köszönhetően városunk már jól megközelíthető. Bízunk benne, hogy a járványhelyzet végeztével mind több turista keres fel bennünket. Napjainkra felértékelődött az ökoturizmus, e tekintetben pedig versenyképes helyzetben vagyunk.

– A kormány azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra hazánk Európa legélhetőbb országai közé tartozzon – mondta Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. – Ennek egyik fontos eleme, miként tudjuk eltölteni a szabadidőnket. 2018 óta 99 turistaházat adtunk át, negyvenegy helyen pedig jelenleg is dolgoznak.

A beruházás fontosságát méltatta Szentpéteri Sándor, az Agrármisztérium helyettes államtitkára is. Az ünnepi beszédek után dr. Farkas Ciprián polgármester vágta át a nemzeti színű szalagot, így már hivatalosan is fogadhat turistákat a ház – ezzel kapcsolatban a TAEG Zrt.-nél kérhető bővebb információ.

A névadóról

A turistaház a Roth Gyula (1873–1961) nevét vette fel. A soproni erdők ismerője a fél évszázaddal ezelőtt megépített ház közelében végzett mind a mai napig alapvetőnek számító kutatásokat. Az eseményen Roth Gyula unokája, Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója a család a nevében köszönte meg, hogy így is elismerték a professzor munkásságát.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.