Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Értékrend

| Városi hírek

Horváth Ferenc főszerkesztő jegyzete.

Nem hagy nyugodni Petry Zsolt ügye. Ugye, ismerik a történetet? Ha nem, akkor röviden összefoglalom a tényeket. Az egykor volt kiváló kapus, a Hertha immár menesztett kapusedzője egy magyar lapban közölt interjúban számos szakmai kérdés mellett kitért arra is, hogy „Gulácsi Péternek (a magyar válogatott kapusa) a szivárványcsaládokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet. Ezért sokan elkezdték őt kritizálni, pedig a véleménynyilvánítás morálisan nem támadható. Péter ugyanis nem tett mást, mint kiállt az elvei mellett. Elvi alapon nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét”, majd szólt a migrációról is: „Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorláspolitika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk! Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen.”.

Petry két, napjainkban sok vitát kiváltó kérdésről mondta el a véleményét. S ez fontos! Véleményt nyilvánított. A gyanútlan olvasó vélelmezheti, nincs is ezzel semmi baj. És azzal sincs, ha valakinek más a véleménye. Különbözőek vagyunk, ugyanazt a dolgot, jelenséget másképp láthatjuk. De! De, ami történt az interjú megjelenését követően, az páratlan (legalábbis remélem, hogy csak egyedi esetről van szó). A Hertha ugyanis azonnali hatállyal felbontotta szerződését, mondván… az állításai nem egyeznek azzal az értékrenddel, amit a Hertha képvisel.

Persze, ha Petry aláírt valamilyen, a klub értékrendjének megfelelő okiratot, s most az ellenkezőjét nyilatkozta, akkor más a helyzet, de elbocsájtását akkor is túlzónak tartom. A német klubnak természetesen szíve-joga, hogy kit alkalmaz és kit nem. Azonban gondoljuk csak el, mi történne, ha mondjuk Gulácsi Pétert küldené el a klubja, mert védelmébe vette a szivárványcsaládokat! Szerencsére nem így történt. Ebben a tragikomikus történetben a látszat ellenére sem Petry Zsolt a főszereplő. Elnézést kérek tőle, de nálánál sokkal fontosabb, ami a történések mögött van, vagyis a szólásszabadság. A kérdés, hogy lehet-e Európában a „divatáramlatokkal” szemben véleményt nyilvánítani. Lehet-e nyíltan és őszintén polemizálni a társadalmakat olykor megosztó kérdésekről, vagy el kell fogadni a kisebbség véleményterrorját, s aki mást mond, azt lehet büntetni, például munkaszerződésének felbontásával?

Nekem azzal nincs semmi bajom, ha valaki másképp él, mint a többiek, azzal sincs, ha valaki mást gondol egy kérdésről, mint én, csak ne akarja rám erőltetni a saját világát. Semmilyen ügyben. Sem LMBTQ ügyben, sem pedig a migráció kérésében, mert ez utóbbiban például különbséget kell tenni a valódi menekültek és a gazdasági migránsok között.

A Petry ügy kapcsán még egy dolog érdekelne. Vajon mit szólt Dárdai Pál, a Hertha vezetőedzője? Lehet, csak én nem olvastam, hogy kiállt volna segítője mellett, mert az, amit az április 11-ei Mönchengladbach elleni mérkőzés sajtótájékoztatóján mondott, engem nem győzött meg. És még egy adalék: a menesztett kapusedző utódjául Király Gábort kérték fel, aki nem vállalta a feladatot, számos itthoni teendőjére hivatkozva… Így is lehet véleményt mondani.

Kapcsolódó cikkek

Nyitva a fürdő

Nyitva a fürdő

2021. 06. 03. | Munkatársunktól

Június elsején megnyitott Tómalom fürdő. A működtető Soproni Vízmű Zrt. tájékoztatása szerint a strand védettségi igazolvány nélkül is látogatható.

 
Gyorsan fejlődő Virágvölgy

Gyorsan fejlődő Virágvölgy

2021. 06. 09. | Munkatársunktól

Sopron változatos és gazdag történelme sokakat érdekel – sorozatunkban a különböző városrészek kialakulásáról, elnevezéséről, érdekes históriáiról írunk. Ezúttal a Virágvölgy titkai tárulnak fel.