Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Értékteremtő híd

Országos szinten is egyedülálló gyűjteménykomplexum készül

Értékteremtő híd

| Köves Andrea | Városi hírek

Hamarosan megnyitja kapuit Sopron új múzeumnegyede, amely európai szinten is kiemelkedő. A város jelenleg folyó legnagyobb beruházása a múlt és a jövő közé épít egy értékmentő és értékteremtő hidat.

A múzeumnegyed építési munkálatai befejeződtek, most következik a „finomhangolás” időszaka. Az építkezés során összekötötték a Fabricius-, a Storno- és a közelmúltig lakóházként működő Tábornok-házat. A fejlesztés során átalakították és felújították a Tábornok-házat, egy látványos üvegkupolával fedték be, ezzel egy tágas, impozáns fogadóteret is kialakítottak. Megújult a Fabricius-ház és a Storno-ház mögötti függőkert is. A múzeumnegyed kiállításai több ponton kacsolódnak egymáshoz, láncolatot alkotva mutatják be Sopron történetét, városunk történelmi szerepét.


– Mindannyian várjuk már a XXI. századot idéző Soproni Múzeumnegyed megnyitását, amely napjainkban Sopron legnagyobb és legértékesebb beruházása – nyilatkozta érdeklődésünkre dr. Farkas Ciprián. A polgármester kiemelte, Sopron a kultúra városa is, ezért is fontos értékeink modern, a mai kor igényeinek megfelelő feltárása, bemutatása. A múzeumban páratlan jelentőségű tárgyi és szellemi anyag halmozódott fel, amelyeknek kiállításokba rendezését jelenleg is végzik az intézmény szakemberei, hiszen az építkezés fizikai része már befejeződött. – Annak ellenére, hogy háború zajlik a szomszédunkban, az uniós szankciók negatív hatásai – energiaválság, infláció – pedig minket, soproniakat is sújtanak, kiemelkedő eredmény, hogy a városban nem álltak le a fejlesztések, a szakemberek folyamatosan dolgoznak. Ennek a folyamatnak az egyik csúcspontja a Soproni Múzeumnegyed kialakítása. A városvezetés a kormány támogatásával mindent elkövet, hogy a soproni emberek a lehető legkisebb sérülésekkel kerüljenek ki a válsághelyzetből. Abból a válsághelyzetből, amelybe önhibánkon kívül kerültünk. A soproniak érdekében nem ismerünk kompromisszumokat.


– Megkezdődtek a kiállítások berendezési munkálatai, vendégeinket több izgalmas, új tárlat is várja, amelyek a XXI. század múzeumlátogatóinak az elvárásait tartják szem előtt. Számos infokommunikációs eszközzel, filmvetítésekkel, interaktív elemekkel tesszük élménydússá a látogatást – emelte ki dr. Tóth Imre a múzeumnegyed bejárása során. A Soproni Múzeum igazgatója szerint a gyűjteménykomplexumra – amellett, hogy rendkívül izgalmas építészeti és kiállítási megoldásokat kínál – leginkább a modernitás a jellemző. Az új kiállítások – a Sopron és a korona, az Otthon a városban című tárlatok, a Mátyás királyról szóló bemutató – is ennek jegyében születnek.


– A látványos munkák mellett nagyon sok háttérfeladatunk van, amelyek a hatékony működést segítik majd – folytatta dr. Tóth Imre. – Meg kell terveznünk, hogy ebben az impozáns épületegyüttesben miként zajlik majd a látogatók kalauzolása, milyen jegykombinációkat kínálunk majd a vendégeinknek. A kiállításrendezéssel párhuzamosan zajlik a kommunikációs és az informatikai rendszerek tartalmainak előállítása. Terveink szerint heteken belül elvégezzük az utolsó simításokat, tavasz első felében megkezdhetjük a próbaüzemet, a turistaszezon kezdetére pedig a lehető legfelkészültebben, egy országos szinten is egyedülálló gyűjteménykomplexummal várjuk majd mind a soproniakat, mind a turistákat.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek