Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Évfordulóra készülnek a nyugdíjas határőrök
Mihályi Ervin, a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesülete elnöke a hősök emléke előtt tisztelgő kopjafánál. Fotók: Filep István

Kultúra, sport, egészség – Civil szervezetek Sopronért

Évfordulóra készülnek a nyugdíjas határőrök

| Köves Andrea | Városi hírek

Rászorulók segítése, élményprogramok szervezése, hagyományőrzés – csak pár azok közül a fontos feladatok közül, amelyeket a civilek ellátnak. Sorozatunkban a soproni szervezeteket mutatjuk be.

Idén jubilál a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesülete, hiszen 30 évvel ezelőtt alakult meg a határőr nyugállományú tiszteket, tiszthelyetteseket és közalkalmazottakat tömörítő civil szervezet.

– Nagyon szép hivatás volt a miénk – mutatott rá Mihályi Ervin, az egyesület elnöke. – Családias körülmények között dolgoztunk egykoron, mindenki jól ismerte egymást, remek közösséget alkottunk. Nagyon fontosak számunkra a találkozások, a tartalmas beszélgetések, örömmel idézzük fel az egykor történteket. Mind a mai napig összetartó közösséget alkotunk, amely az aktív egyesületi életnek köszönhető.

A rendszeres találkozások mellett fontosak az egyesület tagjainak a közös kirándulások, hazánk számos szép vidékét felfedezték már. Évente többször ünnepelnek, megemlékezéseket tartanak, és a városi ünnepségeken is koszorúznak. Hagyományőrző jelleggel minden évben megünneplik védőszentjük, Szent László napját. A zászlóikat, valamint a hőseiknek és halottaiknak tiszteletére állított kopjafát megszenteltették. Számos elismerésben részesültek az elmúlt évtizedekben, a hűség napja alkalmából a népszavazás centenáriumi évében kiérdemelték a Sopronért Emlékérmet hosszan tartó, kiemelkedő tevékenységük elismerésért. Az egyesület büszke arra, hogy 2002-ben a Határőr Nyugdíjas Egyesületek közül elsőként vette fel tagjai közé a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége. Legfontosabb támogatója az önkormányzat, illetve folyamatos segítséget kap a Soproni Rendőrkapitányságtól is.


Kapcsolódó cikkek