Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Fából habot!

| Elek Szilveszter | Városi hírek

Habosítani a fát – a Soproni Egyetemen a közelmúltban nem mindennapi projektbe vágták fejszéjüket a kutatók. A forradalmi anyag csupán egy szelete az intézményben sikerre vitt találmányoknak.

– Ne termeljünk hulladékot, hanem a gyártás melléktermékét hasznosítsuk, ez a cél – kezdte dr. Pásztory Zoltán, a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar tudományos és ipari kapcsolatokért felelős dékánhelyettese. – A szigetelőanyagok terén számtalan lehetőség van a megújuló anyagok hasznosítására, erre jó példa a fa.

A Soproni Egyetemen a fa kutatásának nagy hagyományai vannak – így a szakértők két forradalmi megoldást is kifejlesztettek a közelmúltban.

– Hodgyai Zsolt volt hallgatónk komoly érdeklődést mutatott a fa folyósítására, majd habosítására – folytatta a dékánhelyettes. – Több mint 50 kísérletet hajtott végre, mire az intézmény hátterének, oktatóinak segítségével sikerült megalkotnia a mintát. Ez egy fűrészporból készülő kemény hab, aminek hőszigetelő képessége körülbelül 10 százalékkal marad el a polisztirol habétól. Ugyanakkor az egyetemünkön kifejlesztett anyag jelentős mértékben megújítható, és hulladékból származik.

Dr. Pásztory Zoltán egy másik hasonló célú anyagot is bemutatott lapunknak, amely szintén hallgatói munka eredménye. – Fűrészporból, de más megközelítéssel kifejlesztettünk olyan hőszigetelőanyag-gyártási technológiát is, amelyben csak ökoanyagokat használunk fel. A hőszigetelő képessége ugyan 20 százalékkal elmarad a polisztirolétól, viszont kizárólag fűrészporból áll.

A fűrészporból készülő anyagok legnagyobb előnye, hogy így új funkciót találnak a hulladéknak, hosszú időre lekötve a benne lévő szén-dioxidot. A Soproni Egyetemen kifundált mintákat nemzetközi figyelem is övezi. Az intézmény csapata novemberben ellátogat Franciaországba, hogy az ottani faipari kutatóintézetekben is bemutathassa a találmányokat, amelyek akár új irányba is vezethetik az iparágat.

Kapcsolódó cikkek