Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fejlesztik a múzeumvasutat
A felújított Dmot motorkocsi a nagycenki múzeumvasúton. Fotó: Filep István

Fejlesztik a múzeumvasutat

| Munkatársunktól | Városi hírek

Két új látványossággal várja a látogatókat az idei szezontól a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút: átadták a teljes felújításon átesett Dmot motorkocsit, emellett a kisvasút Fertőboz állomásánál elkészült a mozdonyműhelyben kialakított látogatóterasz.

A nagycenki múzeumvasúton 2019-re készült el a vasúti pálya és a járműpark rekonstrukciója, az idei szezontól pedig újabb két látványossággal bővült a kínálat.

A Dmot motorkocsit 1940-ben gyártották a Ganz budapesti gyárában. A nagycenki kisvasúthoz Kecskemétről került a jármű, amelynek felújítása 2019-ben kezdődött: a motorkocsit teljesen szétbontották, majd komplett restauráláson esett át.

Fertőboz állomáson megújultak a fűtőház szerkezeti elemei, lecserélték a teljes tetőhéjazatot, új burkolat készült, valamint kívül-belül újravakolták és festették a falfelületeket. A fűtőház padlószintje felett egy huszonöt négyzetméter területű, acél szerkezetű galéria készült.

– A vasút fennmaradásához és megerősödéséhez elengedhetetlen, hogy vonzó arcát mutassa lehetséges utasainak – mondta az átadási ünnepségen Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

– A Dmot motorkocsi felújításában és a látogatóterasz kialakításában is nagyon komoly részt vállaltak munkatársaink. Két olyan kuriózumról van szó, amely reményeim szerint még népszerűbbé teszi a nagycenki kisvasutat – hangsúlyozta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

A múzeumvasút október 24-ig fogadja hétvégente a látogatókat. 

Kapcsolódó cikkek