Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fél évszázad tudása
Dr. Bartha Dénes, a Soproni Egyetem professzora dr. Csapody István irathagyatékával. Fotó: Filep István

A feldolgozás után közkinccsé teszik a hagyatékot

Fél évszázad tudása

| Elek Szilveszter | Városi hírek

Nemzetközi szinten is páratlan kutatónak tartották évtizedeken át dr. Csapody Istvánt, akinek irathagyatékát utódai felajánlották a Soproni Egyetemnek. Így a szakértők számára nyitott könyvvé válik a botanika és a természetvédelem meghatározó szelete.

Felbecsülhetetlen tudással teli dobozok magasodnak a Soproni Egyetem növénytani könyvtárában. Az iratanyag feldolgozása izgalmas küldetés a kutatóknak, mivel a hazai természetvédelem ikonikus alakjának, dr. Csapody Istvánnak személyes örökségéről van szó.

A dobozokat exkluzív helyen tartják, a szoba vitrinjei ugyanis az intézmény egykori címzetes egyetemi tanárának könyvritkaságaival vannak tele. – Dr. Csapody István 2002. január 8-án bekövetkező halála után a család úgy döntött, hogy a szakértő szakmai könyvtárát felajánlja egyetemünknek – emelte ki dr. Bartha Dénes, a Soproni Egyetem professzora. – Ő bibliofil ember volt, így hozzájutottunk olyan kuriózumokhoz is, amelyek még az intézményünknek sem voltak meg. Mi ezt a 3 szekrénnyi könyvet gondosan kezeltük, katalógust is készítettünk a kollekcióból, ezért az örökösök megtiszteltek minket a bizalmukkal, és a közelmúltban felajánlották nekünk dr. Csapody István irathagyatékát is.


A szakmai iratokból, európai utazások botanikai leírásaiból és levelezésekből álló gyűjtemény 14 szabvány irattári dobozt tölt meg – mindemellett a felajánlás jóvoltából még kutatóutakon készített fényképekkel, térképekkel és növényekkel kapcsolatos képeslapgyűjteménnyel is gazdagodott az egyetem gyűjteménye. – Fél évszázad tudásáról beszélhetünk. Ez az örökség kirajzolja számunkra a botanika és a természetvédelem történetét. A kollekció legértékesebb szelete a levelezés, ugyanis dr. Csapody István tulajdonképpen az összes nevesebb közép-európai botanikussal kapcsolatban állt – fejtette ki az egyetemi tanár.

A szakértők először átnézik a dobozokat, majd leltárt készítenek a különlegességekből. Szeretnék ezt a tudásanyagot elérhetővé tenni az interneten is. Dr. Csapody István gondosan dokumentálta a pályafutása során Közép-Európában zajló konferenciákat, így az érdeklődők számára nyitott könyvvé válhat a szakmai közélet fél évszázada.

DR. CSAPODY ISTVÁN: 1930. február 26-án született Sopronban. A bencés gimnáziumban érettségizett 1948-ban. Tanulmányait 1949-ben folytatta az erdőmérnöki főiskolán, ahol 1953-ban végzett már elismert botanikusként. Az alma materében maradt, azonban 1958-ban koholt vádakkal eltávolították innen. Ezután a természetvédelemben találta meg újra önmagát. Részt vett a Fertő–Hanság Nemzeti Park létrehozásában, amelynek első botanikusa volt.

Kapcsolódó cikkek