Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Felkészült a kórház
A kórházba érkezők gyalogosan csak a Győri úti főbejáratnál léphetnek be az intézménybe, a főbejáratnál kihelyezett konténernél egy ápoló non kontakt lázmérővel testhőmérsékletet mér minden b

Dr. Kulcsár Dániel: Közös feladatunk a járvány megfékezése

Felkészült a kórház

| Munkatársunktól | Városi hírek

Felkészült a járványügyi helyzetre a Soproni Gyógyközpont – tájékoztatta lapunkat dr. Kulcsár Dániel. A kórház megbízott főizgatója részletesen ismertette a bevezetett intézkedéseket, köztük a betegutak szabályozását, illetve a kórházba belépés új rendjét is.

– A veszélyhelyzet kihirdetését követően – hasonlóan az Operatív Törzs működéséhez – a Soproni Gyógyközpontban is megalakult az a testület (Koronavírus Team), mely a napi működésben irányítja a járványhelyzettel kapcsolatos feladatokat – kezdte dr. Kulcsár Dániel. – Folyamatos kapcsolatban áll a fenntartóval, a szakminisztériummal, a helyi védelmi bizottsággal és az egészségügyi szakmai szervezetekkel, társintézményekkel. 

A megbízott főigazgató hangsúlyozta: az első intézkedések közé tartozott a népegészségügyi szűrések felfüggesztése, módosították a központi laboratórium működését, és hatályban van a teljes körű látogatási tilalom is. Az intézmény fekvőbeteg-ellátásában 2020. március 16-tól a tervezett egészségügyi ellátások halasztására került sor. A fekvőbeteg-osztályokon az akut beavatkozásokat végzik el az életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében. Járóbeteg-ellátás keretében a kórelőzmény alapján is kizárólag a sürgős, tartós egészségkárosodással vagy életveszéllyel fenyegető eseteket látják el. A folyamatban lévő, akut betegségben szenvedő járó betegeket is ellátják, elvégzik például a varratszedést, gipszlevételt, kötéscserét, és az elkészült vizsgálatokat összegzik. A rosszindulatú daganatos betegek kezelése a járó- és fekvőbeteg-ellátás keretén belül változatlan. Amennyiben a beteg állapota és az elkészült leletek megnyugtató eredménye lehetővé teszi, telefonos konzultáció keretében, a beteg személyes megjelenése nélkül történik a kontroll. A tervezhető, nem sürgős ellátásokat (például időszakos kontrollvizsgálatok, gyógyszerjavaslat-hosszabbítás) átmenetileg szüneteltetik. 


– Az intézmény magas színvonalú ellátottsága biztosítja a tömeges ellátást, a szükséges eszközök és az infrastruktúra rendelkezésre áll – folytatta dr. Kulcsár Dániel. – A rendelkezésre álló intézményi készleteken felül a központi kontingensből az intenzív osztály számára biztosított maszkszállítmány is megérkezett. A betegutak szabályozottak. A szakrendeléseket átmeneti időre átköltöztettük. Kialakítottuk az SBO Átmeneti Izolációs Részleget, valamint – több osztály átköltöztetésével – a COVID Elkülönítő Tömböt, mely a IV. számú épületben a COVID-19 gyanús vagy fertőzött betegek ellátására szolgál. Gondoskodunk a magas kockázatú csoportba tartozó krónikus, illetve halaszthatatlan rehabilitációs betegek ellátásról. A legutóbbi intézkedések 2020. március 26. napjától a potenciális fertőző betegek kiszűrésére és megfelelő helyre történő irányítása érdekében születtek meg a kórházba történő belépés korlátozásával. A kórházba érkezők gyalogosan csak a Győri úti főbejáratnál léphetnek be az intézménybe, ők is csak az előszűrést követően. A főbejáratnál kihelyezett konténernél egy ápoló non kontakt lázmérővel testhőmérsékletet mér minden belépő betegnél. A többi belépési pontnál fizikai korlátokat és tiltó táblákat helyeztünk ki. A mozgássérültet vagy rosszul lévő beteget szállító személyautók a Gyiróti úti sorompóval ellátott mentőbejárón keresztül közelíthetik meg az intézményt. Itt a szolgálatot teljesítő biztonsági őr által hívott szakdolgozó elvégzi az érkező beteg előszűrését. (Az előszűrés akkor kerülhető ki, ha a beteg olyan rosszul van, hogy azonnali sürgős ellátásra szorul. Ilyenkor azonnal továbbhaladhat az Sürgősségi Betegellátó Osztályra.) Délután 3 órától reggel 7 óráig a III. számú épület Információs Szolgálatánál a biztonsági őr által a belépni kívánó beteghez hívott sürgősségi ápoló végzi el az előszűrést. Az ápoló megérkezéséig kérjük azon a területen várakozni, ahol ezt a tábla jelzi. (Kivétel rosszullétes beteg esetén.)

A jelenlegi helyzet mindenkitől önfegyelmet, higgadt és átgondolt cselekvést kíván, a munkatársak minden tudásukkal a betegellátásra koncentrálnak. Az egészségügyi önkéntesek bevonása központi koordinálásban megkezdődött.  

– A Soproni Gyógyközpont munkatársai a betegellátó osztályokon és a háttértevékenységet ellátó egységekben példa nélküli módon helytállnak. Az orvosok és nővérek munkáját külön köszönet illeti! – tette hozzá a megbízott főigazgató. – Munkatársaink nevében köszönjük az esti tapsot, az alapítványi adományokat, az ügyeleti időben érkező támogatásokat, a kerítésünkre kihelyezett támogató molinót, egyszóval az összefogást, amit tapasztalunk! A koronavírus-járvány megfékezése a lakosság és az egészségügyi intézmény közös feladata. Kérjük és köszönjük a betegek együttműködését!


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek