Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Felkészültek az oltásra
Több mobil oltócsoportot is felállítottak, ők az elmúlt időszakban Sopron és a régió idősotthonaiban, szociális intézményeiben adták be a vakcinát a bentlakóknak és a dolgozóknak. Fotó: Sopro

Gyógyközpont: a diagnosztikai tömbben fogadják az embereket

Felkészültek az oltásra

| Huszár Judit | Városi hírek

Jelenleg a 65 év feletti és a krónikus betegek oltását készítik elő, közel kétszáz 82 év feletti idős embert pedig már beoltottak a Soproni Gyógyközpontban. – A diagnosztikai tömbben alakítottuk ki az oltópontot, ahol egyszerre akár 20 oltóhely is működhet – nyilatkozta a Soproni Témának dr. Molnár Sándor PhD, a kórház főigazgatója.

– Hány oltóhely működik a Soproni Gyógyközpontban? Pontosan hol alakították ki azokat?

– Nyolc oltóhely működik a diagnosztikai tömbben kialakított oltóponton, ami az V. számú épület emeletén található. Felkészültünk a tömeges oltásokra is, ha szükséges, akkor további 12 oltóhelyet nyitunk meg, ehhez minden szükséges személyi és tárgyi feltétel rendelkezésünkre áll.

– Hányan és kik végzik az oltásokat?

– Felkészült oltóteam működik nálunk. Az oltópontnak van vezető orvosa, gyógyszerésze, ápolója, higiénés szak­embere, akik az adott napi oltási tervhez igazodva megtervezik, egyeztetik, koordinálják a feladatokat. Emellett több mobil oltócsoportot is felállítottunk, ők az elmúlt időszakban Sopron és a régió idősotthonaiban, szociális intézményeiben adták be a vakcinát a bentlakóknak és a dolgozóknak.

– Eddig hányan kapták meg a koronavírus elleni oltást a Soproni Gyógyközpontban?

– Már befejeződött az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben foglalkoztatottak oltása. Február közepére megtörténik a szociális otthonokban lakók és dolgozók második körös vakciná­lása is. További közel kétszáz 82 év feletti idős embert is beoltottunk már. Eddig több mint 2000 oltást adtak be a munkatársaink. Jelenleg a 65 év feletti és a krónikus betegek oltását készítjük elő.

– Hogyan oldják meg, hogy a tömeges oltások beindulásakor ne legyen zsúfoltság?

– Az oltópont kijelölésénél elsődleges szempont volt, hogy olyan helyszínt válasszunk, ahol egyszerre több ember biztonságos várakozása és megfigyelése is megoldható. A diagnosztikai tömb váróhelyiségeiben a védőtávolság betartásával is kényelmesen el tudjuk helyezni a várakozókat, akik előre egyeztetett időpontban érkeznek. Egyirányúsítottuk a betegutakat, elkülönítettük a bejárati és kijárati pontokat. Mindezen intézkedésekkel elkerülhető a feltorlódás.

– Hogyan értesítik az embereket?

– Az oltásokra az Operatív Törzs által közzétett oltási tervnek megfelelően, a központi regisztrációs lista alapján hívják be a jelentkezőket. Az értesítés azokon az elérhetőségeken történik, amelyeket az oltásra jelentkezők a regisztráció során megadtak.

– Mit kell magunkkal vinnünk az oltáshoz?

– Az oltásra mindenkinek magával kell hoznia az oltás beadásához szükséges hozzájáruló nyilatkozatot, amelyet a www.koronavirus.gov.hu oldal „Tájékoztatók” menüpontjából lehet letölteni. A személyazonosításhoz szükségesek továbbá a személyi okmányok is (személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ-kártya). A rendszeresen szedett gyógyszerek listája is fontos, hiszen előzetesen az oltóorvos részletesen kikérdezi a beteget az esetleges korábbi betegségeiről, a kizáró okokról, és minden esetben ő dönt az oltás beadhatóságáról.

– Milyen dokumentumot kapnak azok, akiket már beoltottak?

– Jelenleg minden beoltott egy oltási igazolást kap, amelyen fel van tüntetve az esedékes második oltás időpontja is, továbbá hogy melyik vakcinát és mikor kapta meg. Ezen kívül minden esetben rögzítjük az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben is az oltás megtörténtét. Ha az oltás beadása akadályba ütközik (például megbetegszik valaki), akkor meg kell várni a gyógyulást, az oltásra pedig új időpontot kap. Ilyen esetben telefonon jelezni kell az oltópontnak, hogy az oltáson nem tudunk megjelenni. 

Vakcinaútlevél és tömeges oltás – Ha a kínai vakcinával is elindulhat az oltás, húsvétig minden regisztrált, tehát mintegy 2,5 millió embert, beolthatnak – ez mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint további szigorításokra nincs szükség. Közben a védettséget igazoló okmány bevezetését jelentette be a kormány. A vakcinaútlevelet azok kapják meg, akik igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen, vagy megvan mindkettő védőoltásuk. Az ingyenes kártyát az állam postázza, érvényességi ideje nincs, viszont az igazolt felgyógyulás után hat hónapig érvényes. A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt lesz érvényes, és az egyes adatokat angolul is tartalmazza. További részletek a pénteken megjelent Magyar Közlönyben. 

Kapcsolódó cikkek