Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Felújítják a kastélyt
A nagycenki kastélyban már elkezdődött a munka, a felújítás várhatóan 2022 őszére fejeződik be. Fotó: Filep István

Széchényi-örökség: nemzeti zarándokhely Nagycenken

Felújítják a kastélyt

| P. Horváth László | Városi hírek

Szellemiségében és építészetileg is teljesen megújul a Széchenyi-kastély Nagycenken. A mintegy 2,9 milliárd forintos beruházás alapkövét múlt pénteken tették le.

Szimbolikus időpontban, a magyar kultúra napján tették le a Széchenyi-kastély fejlesztésének alapkövét. Az emblematikus nagycenki épület a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében újul meg mintegy 2,9 milliárd forintból. A felújítás után az úgynevezett Öregkastélyban mutatják be a Széchenyi-család gazdag és országépítő életművét. A Széchenyi-szárnyban pedig a gróf életét ismerheti meg a közönség. Megújulnak a 85-ös főút melletti bejáratnál lévő Pandúrházak, valamint a kastély barokk kertje is. A munkálatok már elkezdődtek, várhatóan 2022 őszére fejeződnek be.

Az alapkőletételen Virág Zsolt miniszteri biztos kiemelte: a kormány célja, hogy ne csak az épület újuljon meg, hanem egyfajta szellemi rehabilitáció is megvalósuljon. Mivel a műemlékegyüttes nemzeti emlékhely, így a jövőben az ország összes általános iskolása szervezett formában ellátogathat ide.

– Szeretnénk elérni, hogy a felújítás után a kastély nemzeti zarándokhellyé váljon – mondta Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a Sopron- és Fertő-térség 2016 óta kiemelt turisztikai övezetnek számít. A beruházás után minden magyar büszkeségére a régió turizmusa újszerű értékekkel és élményekkel gazdagodik.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont igazgatója elmondta: a mostani beruházással tovább folytatódik 2014-ben elkezdett felújítás. A Széchenyi-kastély és természeti környezete történelmi jelentőségű és léptékű fejlődés előtt áll – fűzte hozzá.

A kastély története

A nagycenki kastély építése 1750 körül kezdődött Széchényi Antal megbízásából, aki egy nagyobb rezidenciát akart emeltetni a meglévő emeletes majorház helyén, melynek falait részben fel is használták. Az új épület barokk stílusban készült el Franz Anton Pilgram tervei alapján. Széchényi Antal utódja, Ferenc idejében vált a birtok a család központi rezidenciájává. A kastélyt a század utolsó évében átépíttette, ekkor nyerte el mai, klasszicista homlokzatát. A XIX. század első felében, Széchenyi István idején újabb bővítés következett: az épület két oldalán egy-egy újabb szárnyat emeltek, bevezették a gázvilágítást, és fürdőszobát is kialakítottak. A kastélyt 2016-ban nemzeti emlékhellyé nyilvánították.

Kapcsolódó cikkek