Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fényes, díszes ünnepvárás
Már az első adventi hétvégén is sokan kilátogattak a Várkerületre Fotó: Griechisch Tamás

Megnyílt a karácsonyi vásár a Várkerületen, december 22-ig tartanak a programok

Fényes, díszes ünnepvárás

| P. Horváth László | Városi hírek

Ünnepi fényárba öltözött Sopron advent első hétvégéjén. Pénteken a karácsonyi vásár is megnyitotta kapuit a Fő téren és a Várkerületen.

Kigyúltak a fények pénteken este, ezzel hivatalosan is elkezdődött a Soproni Advent 2019 programsorozat és a hangulatos karácsonyi vásár a Várkerületen, de programok lesznek a Fő téren is. A karácsonyváró rendezvények december 22-ig tartanak.

Dr. Farkas Ciprián polgármester Csiszár Szabolcs alpolgármester és a képviselő-testület több tagja jelenlétében köszöntötte a vásár vendégeit pénteken este.

A polgármester megnyitóbeszédében Pilinszky János költőt idézte: – Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra, ami biztosan megjött. Például télen az első hóesésre. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár, jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében semmivel sem kevesebb annál, mint amire vár.

Advent a várakozás ideje, az egyik legnagyobb eseményünk előestéje. Négy hét, ami az egyik legfontosabb ünnepünkre irányítja figyelmünket. Idén is hamisítatlan karácsonyi hangulattal, fenyő- és fahéjillattal, étel- és italfinomságokkal, kézműves termékekkel várják az árusok a soproniakat és a városba látogató vendégeket.

A Fő téri óriás fenyőfa, a hívogató betlehem és az adventi kalendárium sokszínűsége mellett mindenki megtalálja a legkiválóbb hazai kézműves remekeket, ajándékokat vásárolhat a kirakodóvásárban, és meleg finomságokkal kényeztetheti magát. Teakülönlegességek, forralt bor és puncs mellett a gyerekek és a felnőttek örömüket lelhetik a gazdag színpadi programokban is.

Advent fényei

Advent első vasárnapján Sopronban több helyszínen is meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját. A Fő téren este hatkor kezdődött az ünnepi program, amelyen beszédet mondott Filep Márk önkormányzati képviselő és Both Zoltán városkáplán, közreműködött a Fidelissima Vegyeskar. A rendezvényen részt vett dr. Farkas ­Ciprián polgármester és több önkormányzati képviselő is. A Jereván-lakótelepen a Jereváni Advent karácsonyváró ünnepi programsorozat első rendezvénye volt a gyertyagyújtás, amelyen Barcza ­Attila országgyűlési képviselő mondta el ünnepi gondolatait. Itt a gyertyát Tóth Éva és Magas Ádám önkormányzati képviselő közösen gyújtotta meg. Görbehalmon is sokan gyülekeztek a gyertyagyújtásra, amelyet a részönkormányzat szervezett. A résztvevőket ­Stöckert Tamás önkormányzati képviselő köszöntötte, majd Németh Attila atya látta el lelki útravalóval a híveket.

Rajzpályázat

Idén is népszerű volt a Pro Kultúra adventi rajzpályázata – összesen 100 képet küldtek be a soproni és környékbeli általános iskolások. A szakmai zsűri kiválasztotta a 24 legszínvonalasabb rajzot, amelynek készítői oklevelet és ajándékot kaptak, valamint az alkotások bekerültek az adventi vásár Fő téri nagy naptárába. A 24 díjazott rajz készítői: Nász–Macher Zsófia, Katona Elena, Aszódi Kinga, Laki Borbála, Horváth Angéla Mira, Katona Emili, Dolgos Boglárka, Kovács Kamilla, Kocsis Jázmin, Kiss Menon, Knábel Alexandra, Beri Amanda, Újvári Dóra, Gyolcs Anna, Vigh Ágnes, Horváth Zsanett, Kalmár István, Sánta Emese, Szabó Linett, Elekes Dóra, Tóth Annaliza, Horváth Nóra, Szalai Laura, Gosztom Dorottya. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek