Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Festményen Sopron évszakai
A tavirózsákkal díszített Kistómalommal ábrázolta a nyarat freskóján Sterbenz Károly. Fotó: Elek Szilveszter

„Sufnilelet”: Sterbenz Károly alkotására bukkant a soproni borász

Festményen Sopron évszakai

| Elek Szilveszter | Városi hírek

Körülbelül 15 évig magányosan várt sorsára egy sufniban Sterbenz Károly grandiózus alkotása. A műben a nemzetközi hírű festő Sopron négy különböző városrészét festette le négy évszakban. Az alkotásra Domnánics Milán bukkant rá.

– 1961. IX. hó. Ez olvasható Sterbenz Károly szignója alatt az alkotáson. Így ez a hatalmas mű idén hatvan esztendős – kezdte Domnánics Milán soproni borász. – A szignó a négyrészes mű nyarat ábrázoló részén látható. A legforróbb évszak romantikus megjelenítéséhez a művész a tavirózsákkal díszített Kistómalmot választotta. A tavasz a Tiefenweget ábrázolja a háttérben kapáló poncichterekkel, mögöttük pedig a Szent Mihály-domb látható. Az ősz mi másról szólhatna a festményen is, mint a szüretről. Ezen a részleten a Koronázó-dombról tekinthetünk le a városra. A telet megörökítő szelet főhősei pedig a Fűzfa sor környéki nagyuszodánál fakutyáznak.

Az alkotás eredetileg a Hoffmann család részére készült, a Tómalom utcai családi házuk mennyezetét díszítette. Valószínűleg innen vették le négy darabban tizenöt évvel ezelőtt.

A soproni évszakok tájképei és a rajtuk szereplő romantikus alakok ismét jó kezekbe kerültek: Domnánics Milán restauráltatja az alkotást, majd olyan helyen állítja ki, ahol számos másik Sterbenz Károly festmény mellett bizonyíthatja: Sopron mindegyik évszakban egy ékszerdoboz.

Sterbenz Károly 1901. január elsején született Sopronban. A festőművész, grafikus a Soproni Képzőművészeti Kör 1923. évi kiállításán mutatkozott be. Legnagyobb sikere a bolognai nemzetközi kiállítás volt, ahol az európai ex libris kiválóságai között szerepelhetett. A művész hőn szerette szülővárosát, számos alkotásán megörökítette azt az utókornak.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.