Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fojtogató csápok

Jegyzet

Fojtogató csápok

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Nincs megállás. Az antiszemitizmus hullámai ismét magasra csaptak. Szinte az egész világot újra beborítja a zsidó állam és a zsidó emberek iránti gyűlölet.

A Hamasz Izrael elleni terrorakciója a harmincas–negyvenes évekre emlékeztető zászlóégetéseket, utcai tüntetéseket és sok városban erőszakos cselekedeteket váltott ki. Elég volt „egyetlen” szikra, és az alvó antiszemitizmus kinyújtotta fojtogató csápjait. A világ nagyvárosaiban élő zsidó közösségek rettegnek, mert innentől csak egy lépés a pogromok sötét világa. Miért? Miért történhet ez meg napjainkban, miért engedünk bármiféle társadalmi gyávaságnak? Mert engedünk, különben hogyan történhetne meg, hogy egy nép féljen származása vagy vallása miatt, éljen bárhol is a világban.

Szerencsére vannak szigetek, ahol biztonságban élhetnek. Ilyen Magyarország, ahol zéró toleranciát hirdetett a kormány az antiszemitizmussal szemben. Nálunk nincs – mert nem is engedik – tüntetés Izrael ellen, senki sem éltetheti a terrorizmust. A civilizált világ persze Izrael pártján áll, de sokszor mégis tehetetlenek az egyes kormányok. Mi tagadás, nehéz ott a zsidók pártján állni, ahol egész kolóniák, migránsgettók állnak a terroristák oldalán, s akkor még nem szóltunk a velük szimpatizálókról. És még mielőtt valaki félreértené. Ezek a sorok nem a békés palesztinok ellen szólnak. Sőt, segíteni kell őket segélyekkel, és megteremteni számukra a biztonságos helyre jutás lehetőségét. A (közeli?) jövő egyik legfontosabb feladata pedig a béke megteremtése és a gázai övezet sorsának rendezése lesz. Izrael makacsul kitart amellett, hogy teljesen felszámolja a Hamaszt, de előbb-utóbb véget érnek a harcok, s ott marad nagyjából 2 millió ember. Mi lesz az ő sorsuk? Milyen státusza lehet Gázának? S most ne is említsük Ciszjordániát! Lehetséges-e ebben az övezetben tartós békét teremteni, élhetnek-e nyugalomban egymás mellett zsidók és palesztinok? Kérdések, amelyekre még talán senki sem tudja a választ.

Az mindenesetre tény, hogy Európa retteg a terrorakcióktól. Senki sem tudja, hogy az ellenőrizetlen migránsáradat mennyi terroristát „sodor” magával, mikor, hol robbantanak és gyilkolnak nem csak zsidókat. Ebben a meglehetősen zűrzavaros világban még inkább fontos lenne a határok védelme. Ma már bebizonyosodott (és egyre többen elismerik), hogy a magyar kormánynak volt igaza, amikor határai védelmére kelt. A miniszterelnök ebben a kérdésben hajthatatlan, s ha 8 évvel ezelőtt elfogadják érveit, akkor most egy nyugodtabb Európában élnénk, s nem kellene újra és újra felfüggeszteni a határok szabad átjárását. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek