Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Folytatódik a fejlesztés
Kiépültek a közművek, és gyakorlatilag elkészült az északi kikötő a Fertő-parton. A tervek szerint jövő tavasszal már használhatják a helyiek. Fotó: Filep István

Dr. Farkas Ciprián: Tavasszal megnyílik az északi kikötő

Folytatódik a fejlesztés

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– A baloldal minden gáncsoskodása ellenére folytatódik a Fertő-part fejlesztése – jelentette ki dr. Farkas Ciprián polgármester.

Október végén jelent meg a Fertő-part fejlesztéséről szóló, új közbeszerzési eljárás, amely megnyitja az utat a tervezett program megvalósításához – erről lapunkban is hírt adtunk: Fertő-part: kiírták a közbeszerzést, Soproni Téma, 2023. november 1.

– Polgármester úr, a Fertő-part évek óta nem látogatható. Sokan már lemondtak arról, hogy valaha is megvalósulnak a fejlesztési tervek.

– A városvezetés azonban sohasem adta fel, hogy a soproniak korszerű körülmények között strandolhassanak, sportolhassanak, mert abban szinte kivétel nélkül mindenki egyetértett, hogy méltatlan körülmények voltak a tó egyetlen magyarországi, látogatható partszakaszán. Ezért döntött arról a kormány, hogy nagyszabású fejlesztési programot valósít meg. A beruházás elkezdődött, kiépültek a közművek, és gyakorlatilag elkészült az északi kikötő, jelentős ellenszélben, mert a baloldali politikusok és álcivil szervezetek minden lehetséges hazai és nemzetközi fórumon megpróbálták megakadályozni a fejlesztés megvalósítását. Az ő kezükre játszott, hogy jött egy világjárvány, majd az orosz–ukrán háború. Megcsappantak a források, számos beruházást felfüggesztettek, átterveztek. Így történt ez a Fertő-parti beruházással is.

– Igen, de – mint említette – szerencsére sem a város vezetői, sem pedig a kormányzati szereplők nem mondtak le a beruházás megvalósításáról. Lázár János miniszter kijelentette, torzók nem maradhatnak, s a folytatásról önök többször is egyeztettek. Legutóbb pedig Ágh Péter államtitkár erősítette meg a folytatást, amiről lapunkban is beszámoltunk (Fertő tavi fejlesztés, Soproni Téma, 2023. november 15).

– Október végén jelent meg a közbeszerzés a Fertő tavi öko- és szabadidőpark fejlesztéséről. Az első körben a hajókikötő, csónak- és vitorláskikötő, strand, vitorlásklub, belső út és parkoló, a terület- és környezetrendezés, a tájépítés részeként az ökopark és a szabadidőpark tervezési és megvalósítási feladatainak elvégzésére várják a jelentkezőket.

– Mit takar a második ütem?

– A fogadóépület és az ökocentrum opcionális tervezését és kivitelezését tartalmazza.

– A jelenlegi elképzelésekből hiányzik például az apartmanházak sora és a szálloda. Ezekről lemondtak?

– Nem, ezekről sem mondtunk le, hiszen a különböző kategóriájú szálláshelyek hozzájárulnak majd a teljes szabadidőpark fenntartásához, a turizmus kiteljesítéséhez, de megvalósításuk egy későbbi szakaszban várható.

– Mikor vehetik birtokba a gyakorlatilag elkészült északi kikötőt a vitorlások?

– Most is azon dolgozunk, hogy ez tavasszal valósággá váljon, s meggyőződésem, hogy így is lesz. Nemcsak az Építési és Közlekedési Minisztérium, hanem mi is folyamatosan kapcsolatban vagyunk a helyi civil szervezetekkel, azokkal, akik a valóságban is használják a tavat. Velük és a szakhatóságokkal egyetértésben nyílik meg a kikötő. A tervek szerint a horgászok is kijuthatnak a vízre.

– Polgármester úr, mit gondol, mire készülnek el a mostani program elemei, vagyis mikor vehetjük ismét birtokba a Fertő-partot?

– Mint említettem, az egyik kikötőt már tavasszal. A mostani eljárás kiírásában pedig a sikeres közbeszerzést követően két és fél év áll a kivitelező rendelkezésére. Az ajánlatokat december 8-ig várja a minisztérium. Én abban reménykedem, hogy a jövőben már semmilyen akadálya nem lesz a Fertő-parti fejlesztéseknek. Azok, akik eddig mindent elkövettek, hogy megakadályozzák a soproni emberek és a vendégeink örömét, belátják, hogy nem mehetnek szembe a többség akaratával.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek