Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Folytatódik az oltás
Januárban és februárban összesen mintegy 9500 vakcinát adtak be a Soproni Gyógyközpont Várisi úti oltópontján. Fotók: Filep István

Enyhítés: Hétfőtől már nem kell maszkot hordani

Folytatódik az oltás

| Munkatársunktól | Városi hírek

Márciusban is folytatódik az oltási akció a Várisi úti oltóponton. Minden csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, szombatonként pedig 10 és 18 óra között bárki felveheti előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül a koronavírus elleni vakcinát.

Januárban és februárban összesen mintegy 9500 vakcinát adtak be a szakemberek a Soproni Gyógyközpont Várisi úti oltópontján. Ennek zöme, mintegy háromnegyede harmadik oltás volt. – Nagy az érdeklődés az 5–12 éves gyermekek oltása iránt is, a korosztály oltási programjának keretében eddig 1165 oltást adtunk be – tájékoztatta lapunkat Farkas Andrea, a Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatója. – A gyerekeket a felnőtt oltási programtól elkülönítve a kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályán fogadjuk előzetes regisztráció és időpontfoglalás alapján.


A Várisi úti oltóponton eddig már közel 800-an, elsősorban idősek és krónikus betegségben szenvedők vették fel a negyedik vakcinát. – Ezt azok a 18 év felettiek kérhetik, akiknél a 3. oltás beadása óta már eltelt 4 hónap – folytatta Farkas Andrea. – A negyedik oltás felvétele előtt az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultál a kezelőorvossal vagy a háziorvossal. A vakcina kiválasztása minden esetben az oltóorvos feladata, aki szakmai szempontok alapján dönt.


Márciusban is folytatódnak az akciónapok a Várisi úti oltóponton. Minden csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, szombatonként pedig meghosszabbított nyitva tartással, 10 és 18 óra között várják az oltásra érkezőket. Ezúttal is előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehet kérni a vakcinát. Sopronban is népszerűek az oltási akciónapok, ilyenkor az átlagos napi forgalom három–négyszeresét tapasztalják a szakemberek.

Az oltási akciónapokon kívül természetesen továbbra is van lehetőség a központi foglalórendszeren keresztül időpontot kérni az oltásokra. A www.eesztv.gov.hu címen elérhető időpontfoglalót az érvényes regisztrációval rendelkezők tudják használni, ők akár az első, akár az elmaradt második vagy a harmadik és negyedik vakcinára is tudnak időpontot foglalni.

Az országos tendenciának megfelelően a Soproni Gyógyközpontban is a járványügyi adatok javulását tapasztalják, folyamatosan csökken az új fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma is.

Újra látogathatóak a kórházi betegek:Az országos tiszti főorvos határozata alapján feloldották a teljes körű látogatási tilalmat a Soproni Gyógyközpontban is. Egy beteghez (látogatási időben) naponta legfeljebb két ember mehet be, személyenként harminc percre vagy egy látogató maximum hatvan percre. A látogatóknak érvényes védettségi igazolvánnyal vagy 48 órán belüli negatív SARS-CoV-2 gyorsteszttel kell rendelkezniük, melyet a belépéskor kötelesek bemutatni. Kivételt képeznek ez alól a felnőtt kíséretében érkező 5 év alatti gyerekek.

Nem kell maszk! – A végéhez közeledik a koronavírus-járvány ötödik hulláma, ezért megszüntetjük a járványügyi korlátozásokat – jelentette be a múlt csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter. Március 7., hétfőtől megszűnt a maszkviselési kötelezettség (kivéve a kórházakat és idős otthonokat), valamint kivezették a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályokat, a munkáltatók sem írhatják elő a kötelező oltást. Az egészségügyi veszélyhelyzetet továbbra is fenntartják.

Kapcsolódó cikkek