Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

„Bármelyik vakcinatípus sokkal kisebb kockázatot hordoz, mint ha elkapjuk a vírust!”

Folytatódik az oltások időszaka

| Köves Andrea | Városi hírek

Sopronban is ütemezetten kapják meg a koronavírus elleni oltást a regisztráltak. Vajon miképpen viszonyulnak a vakcinához az itt élők? – erre a kérdésre kerestük a választ.

Dr. Németh Gábor egyetemi docens már megkapta az első oltást, AstraZeneca vakcinát, hamarosan időszerű a második adag is: – Számomra nem is volt kérdés, hogy élek-e a védőoltás lehetőségével: az elsők között regisztráltam. Bár az életkorom alapján még nem oltottak volna, ám egy velem született krónikus betegség miatt már megkaphattam az oltást. Úgy vélem, hogy bármelyik vakcinatípus sokkal kisebb kockázatot hordoz, mint ha elkapjuk a vírust. Nekem egyébként semmi komolyabb mellékhatása nem volt az oltásnak: enyhe hőemelkedésem volt egy napig, kicsit gyengébbnek éreztem magam. Sajnos a közvetlen környezetemben két tragédia is történt a koronavírus-fertőzés miatt: ez is arra ösztönzött, hogy kérjem az oltást. Számomra fontos volt, hogy alaposan tájékozódjam, így angol és német nyelven is sok szakirodalmat olvastam a betegséggel és az oltással kapcsolatban.

Szemző Gábor, a Széchenyi Öregdiák Társaság elnöke szintén a második oltásra vár, életkora miatt nem is volt kérdés számára, hogy él a vakcina lehetőségével: – Nem titok, hogy a 82. életévemet taposom, ezért a különösen veszélyeztetett kategóriába tartozom a koronavírussal kapcsolatban. A kórházi oltóponton kaptam meg a vakcinát, semmiféle mellékhatást nem tapasztaltam. Olyannyira nem, hogy másnap Budapesten volt dolgom, és én vezettem az autót. Várom március 19-ét, akkor kapom meg a második oltást, utána hét nappal végre felsóhajthatok: nem támadhat meg ez a kiismerhetetlen, szörnyű vírus. Végre a leányommal is szabadon találkozhatom majd: a biztonság kedvéért most csak telefonon tartjuk a kapcsolatot. Mivel igazolt teniszjátékos vagyok, így szerencsére erről a szenvedélyemről nem kellett lemondanom az elmúlt hónapokban.

Dr. Tschürtz Nándor belgyógyász, kardiológus, lapunk állandó szerzője egészségügyi dolgozóként az első körben kapta meg a védőoltásokat: – Nagyon örültem, hogy lehetőségem nyílt arra, hogy védett legyek a vírussal szemben. Mivel a betegséget orvosként közelebbről is megismertem, tudtam, hogy mennyire fontos a védőoltás beadatása. Jelentős mellékhatásról nem tudok beszámolni, az oltás napján kicsit fáradtabbnak éreztem magam. El sem tudom mondani, milyen nagy megkönnyebbülést éreztem, amikor a második oltáson is túl voltam, nem is gondoltam volna, hogy lelkileg ez ennyire felszabadít. Szakemberként sajnos már szembesülnöm kellett a Covid hosszú távú következményeivel is: ezek alapján mindenkinek azt tanácsolom: éljen a védőoltás lehetőségével.

Elekné Lévay Vivien gyógy­szerkiadó szakasszisztens szintén megkapta már mindkettő védőoltást: – Egészségügyi dolgozóként nyílt erre lehetőségem. Az oltás elfogadása nem volt kötelező, dönthettem volna úgy is, hogy nem élek vele, hiszen fiatal vagyok: 24 éves, és az immunrendszerem feltehetően meg tudna birkózni a betegséggel. Ennek ellenére természetes volt számomra, hogy beadatom a védőoltásokat, elsősorban a példamutatás vezérelt mindebben. Úgy érzem, hogy egészségügyi dolgozóként felelősséggel tartozom embertársaim iránt. A vakcina nálam semmiféle mellékhatást nem okozott, jó érzés azzal a tudattal élni a mindennapjaimat, hogy védett vagyok a koronavírus-fertőzéssel szemben.

Kapcsolódó cikkek