Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fotókon mesélő múlt
Bolodár Zoltán egy előadásán átlagosan 200 képet mutat be, folyamatosan figyel arra, hogy megújuljon. Fotó: Filep István

Bolodár Zoltán: A fejem tele van fényképekkel

Fotókon mesélő múlt

| Huszár Judit | Városi hírek

Láthattuk a múzeumok éjszakáján, a TIT-ben, a Jerevánon és a Lövérekben – szinte minden, helytörténeti szempontból izgalmas program vendége Bolodár Zoltán. A Soproni Múzeum fotóarchívumának vezetője nemcsak képeket „mutogat”, hanem történelmi kalandozásra is visz minket.

RETRO-Sopron és Bolodár Zoltán. Vagy inkább Bolodár Zoltán és RETRO-Sopron. A két név talán túlzás nélkül mondhatjuk, hogy összeforrt. Több mint száz képmutogatáson vehettek részt az elmúlt években a soproniak a város legkülönbözőbb pontjain.

– 2008-ban tartottam az első előadást, akkor a fotográfia történetéről beszéltem és mutattam be korabeli, soproni felvételeket – mesélte Bolodár Zoltán. – Hamarosan el is neveztem RETRO-Sopronnak a sorozatot. Mert az első előadást szinte azonnal követte a második, harmadik. Láttam, hogy egyre népszerűbb a program, egyre többen érkeztek.

Volt például olyan múzeumok éjszakája, amikor háromszor kellett Zolinak megtartania az előadását, mert annyian szerettek volna rá jegyet váltani, de rendszeresen megtelt a TIT nagyterme is. A benti képmutogatások mellett aztán megjelentek a szabadtéri rendezvények, illetve a céges programok.

– Mindegyik előadásra alaposan felkészülök, ez a napi munka mellett általában több hétig tart – folytatta Bolodár Zoltán. – Ha például a ’60-as évek fényreklámai a téma, akkor utánaolvasok a korabeli vásárlási szokásoknak, áraknak. Mindig teszek történelmi kitekintést is, próbálom a helyi eseményeket tágabb kontextusba helyezni.

Zoli egy előadásán átlagosan 200 képet mutat be, folyamatosan figyel arra, hogy megújuljon. Az utóbbi években például minden előadáshoz készít videót is, amelyben hiteles helyi emberek szólalnak meg, de zenés betétek is helyet kapnak a programokban. Ahogy fogalmazott, most már a feje tele van képekkel, tudja, hogy melyik témához milyen felvétel illik.

– Dr. Friedrich Károly, a legendás soproni idegenvezető előadásai szerintem azért voltak anno olyan népszerűek, mert nagy szeretettel beszélt a városról – tette hozzá Bolodár Zoltán. – Én is nagyon szeretek a régmúlt képeivel foglalkozni, talán ezt érzik a hallgatóim. Pozitív, hogy rengeteg visszajelzést kapok: az előadások után odajönnek hozzám, e-mailt írnak a résztvevők. És azt is fontos elmondanom, hogy a soproniak egy része nagyon jól ismeri a várost, sokat tud a múltunkról. 

Bolodár Zoltán 1971-ben született Sopronban. A gépipari technikumban érettségizett, majd az Erdészeti és Faipari Egyetemen tanult. A Matávnál helyezkedett el, közben rendszerfejlesztő műszaki informatikus végzettséget is szerzett. A Soproni Múzeumhoz 2006 januárjában került, a fotók digitalizálása volt a feladata, amely azóta kibővült. A történelem mindig érdekelte, a fotográfiai eljárásokkal kapcsolatban igyekezett mindent megtanulni, amit lehetséges. A fotó már önálló műtárgynak számít, a Soproni Múzeumnak pedig körülbelül 150 ezer leltározott fényképe van. Ezeket digitalizálja Zoli önkéntes segítségével. A képek egy részét bemutatják a múzeum, valamint a Régiségtár facebook-oldalán is. 

Kapcsolódó cikkek