Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fűtsünk takarékosan!
Korszerű készüléket használva akár 30 százalékos is lehet a megtakarításunk. Fotó: Filep István

Így spórolhat: Elég az alacsonyabb hőmérséklet, ha nincs otthon

Fűtsünk takarékosan!

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Mire jó az időjárásfüggő szabályozó, hogyan használjuk jól a termosztátot? Sorozatunk gázfűtéssel is foglalkozó részében tudatosságra és önmérsékletre biztat a szakember.

A napjainkban tapasztalható energiaárak mellett kétszer (de akár többször) is meggondolja az ember, mit, mikor, hányszor kapcsol be vagy le – érdemes fontolóra venni néhány dolgot a gázfűtéssel kapcsolatban is. – Ha nem tartózkodunk otthon, vegyük lejjebb a hőmérsékletet 2–4 fokkal! – mondta Gyurátz László gázvezeték- és készülékszerelő. – Ez akkora hőmérséklet-különbség, amelyről a gázkazán még könnyen vissza tudja fűteni a lakást. A programozható termosztát is jó ötlet, mert beállítható rajta, hogy a nap különböző időszakaiban hány fok legyen az ingatlanban. 10–15 százalékot is spórolhatunk vele. Érdemes például hétköznap reggel 5.30-tól 22 fokra, 7.30-tól 16 óráig 18–20-ra, délután 4-től este 10-ig pedig ismét 22 fokra állítani a hőmérsékletet.


Nagy haszna lehet egy külső hőmérsékletet érzékelő, időjárás-követő szabályozónak is, hiszen optimalizálja a gázkazán működését. – A fűtővíz hőmérsékletét ez a szabályozó alacsonyabbra álltja, ha kint melegebb, enyhébb idő van – tette hozzá a szakember. – Padlófűtés esetén és kondenzációs gázkazánokhoz javasoljuk őket. Korszerű, energiatakarékos készülékekkel használva akár 30 százalékos is lehet a megtakarításunk.

Egy további lépés lakásunk fűtésének korszerűsítésében a termosztatikus radiátorszelepek (termofejek) felszereltetése. Segítségükkel nincsen túlfűtés, a kívánt hőmérséklet a termofej megfelelő helyzetbe fordításával állítható be. Ha lehetséges, a különböző helyiségekben állítsunk be eltérő hőmérsékleteket! A nappaliban 20–22 fok az ideális, a hálószobában elég a 17–19 fok is.

A radiátorokat a fűtési szezon kezdetekor szükség esetén légteleníteni kell. Figyeljünk arra, hogy az általuk sugárzott hő útját bútordarab, függöny vagy rajtuk felejtett ruhadarab ne állja el! A fali radiátorok mögé helyezett hőtükör fólia segít megfogni és visszasugározni a meleget.


Kapcsolódó cikkek