Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fúvószene ajándékba
Évek óta hagyomány, hogy szilveszteri koncertet ad Sopron Város Fúvószenekara. Fotó: Griechisch Tamás

Kultúra, sport, egészség – Civil szervezetek Sopronért

Fúvószene ajándékba

| Köves Andrea | Városi hírek

Rászorulók segítése, élményprogramok szervezése, hagyományőrzés – csak pár azok közül a fontos feladatok közül, amelyeket a civilek ellátnak. Sorozatunkban a soproni szervezeteket mutatjuk be.

Sopron Város Fúvószenekara az elmúlt évtizedekben számos emlékezetes koncerttel lepte meg a közönséget.

– 1957-ben néhány lelkes amatőr fúvós zenész és egykori katonazenész összefogott, és megszervezte a soproni fúvószenekart, amelyet akkor a Városi Tanács Fúvószenekarának neveztek el. Karmesternek Sziklai Adolf volt katonakarmestert választották meg – emlékezett Vörös Péter, a fúvósok titkára, aki 1975 óta tagja a zenekarnak. – Karnagyunk 2007 óta Ferenczi Balázs. Életünkben az 1991-es esztendő szintén fontos, hiszen azóta működünk alapítványként. Fő feladatunk Sopron fúvószenei hagyományainak ápolása, a fúvószenei művészet hazai és külföldi terjesztése.

Sopron Város Fúvószenekara évek óta házigazdája a Soproni Borünnepnek, illetve a szilveszteri koncertnek is. Számtalan alkalommal hódította meg a közönséget külföldön, így Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Németországban, Svájcban, Lengyelországban, Erdélyben, Olaszországban, Tunéziában és Görögországban is. Számos kiemelkedő hazai és nemzetközi eredménnyel büszkélkedhet. A zenekar személyi összetétele az alapítás óta sokszor változott, de a tagság egy része már évtizedek óta együtt muzsikál. A különböző generációk remekül kiegészítik egymást, hiszen a céljuk közös: az örömmuzsikálás, amellyel egymást és a közönségüket is megajándékozzák.


Kapcsolódó cikkek