Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gondolkodás a jövőről
A területfejlesztésért felelős kormánybiztosok és a területi kereskedelmi és iparkamarák már megkezdték a közös munkát – ez volt a soproni egyeztetés oka is. Fotó: Filep István

Elkezdődött a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram

Gondolkodás a jövőről

| Munkatársunktól | Városi hírek

A még szorosabb és hatékonyabb együttműködés érdekében a soproni kamara közös gondolkodásra hívta a város polgármesterét és országgyűlési képviselőjét a Sopront érintő kérdésekről. A középpontban a gazdaságfejlesztés állt.

Sopronban immár tizenöt éves hagyomány – az országban talán egyedülálló módon –, hogy a civil szervezetek és a városi ipari és kereskedelmi kamara is helyet kap az önkormányzati bizottsági munkában, a döntések előkészítésében.

– A városvezetéssel rendszeresek a találkozók – mondta lapunk érdeklődésére Horváth Vilmos elnök. – Gyakori az együttgondolkodás, most mégis kértünk egy külön találkozót, mivel úgy érzékeljük, számos kihívással kell szembenéznünk, amelyekre megoldást kell találni.

A rendkívüli megbeszélést az is indokolta, hogy a közelmúltban Sopron gazdasági jövőjéről egyeztetett a városvezetőkkel Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Észak-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa. A területfejlesztésért felelős kormánybiztosok és a területi kereskedelmi és iparkamarák már megkezdték a közös munkát, amelynek célja, hogy a gazdaságot érintő döntések előkészítésébe bevonják a kamarákat. Dr. Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter pedig január 13-án egy stratégiai partnerségi megállapodást kötött az országos kamarával.

Horváth Vilmos bejelentette, Budapesten megalakult a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fóruma, amely a kormány gazdaságpolitikai tanácsadó testületeként kezdi meg működését.

Barcza Attila tájékoztatta a résztvevőket parlamenti feladatairól, a gazdasági bizottság alelnökeként végzett munkájáról. A képviselő beszélt minden idők egyik legnagyobb kormányzati hitelprogramjáról, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramról is, amely február elején indult, és hétszázmilliárd forintnyi olcsó forrást juttat a gazdaságba. Szólt még a tavaszi Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programok (GINOP) pályázatairól, amelyek Sopron és térsége gazdasága számára is nagyon nagy lehetőségeket kínálnak.

Dr. Farkas Ciprián polgármester kiemelte, jelentős esemény, hogy találkozik a gazdasági szemlélet és a politika világa. Elmondta: most zajlik a költségvetés tervezése. Nagyon nehéz a helyzet, ezért nem a megszokott megoldások kellenek. Felmerült az adóemelés lehetősége, de ezt elvetették, hiszen a kormány az adócsökkentés elkötelezettje, ezért a város is ezt a politikát folytatja. A polgármester kitért a jelenleg is tartó beruházásokra, amelyek megvalósítása a soproniak életminőségét hivatott javítani. Dr. Farkas Ciprián fontosnak tartja azoknak a nem kötelező alapfeladatoknak a támogatását is, amelyek erősítik a soproniság érzését.

A megbeszélésen a kamara vállalta, hogy kapcsolatrendszerén keresztül népszerűsíti az épülő inkubátorházat, és segítséget nyújt ahhoz is, hogy minél többen telepedjenek meg az új ipari parkban.

A kamara kibővített elnökségi ülésén részt vett számos cégvezető és az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke, Tóth Éva is.

Kapcsolódó cikkek