Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Háború helyett békét!
– Nem mindegy, hogy milyen jövő vár ránk, nem mindegy, hogy milyen jövő vár a magyar családokra, a magyar gyerekekre – mondta Sopronban Ferencz Orsolya. Fotó: Filep István

Ferencz Orsolya: Tervszerűen halad az űrhajósok kiképzése

Háború helyett békét!

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– A háborúnak csak egy alternatívája van, mégpedig a béke – jelentette ki Ferencz ­Orsolya Sopronban. Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos (KKM), országgyűlési képviselő a múlt héten volt városunk vendége. A városházán dr. Farkas ­Ciprián fogadta.

A megbeszélést követően Ferencz Orsolya elmondta, azért jött Sopronba, mert sorsdöntő választások következnek, s egyáltalán nem mindegy, hogy itthon milyen képviselőket választunk, s kiket küldünk az Európai Parlamentbe.

– A háborúnak csak egy alternatívája van, mégpedig a béke. Mi pedig a béke pártján állunk – jelentette ki Ferencz Orsolya. – Nem mindegy, hogy milyen jövő vár ránk, nem mindegy, hogy milyen jövő vár a magyar családokra, a magyar gyerekekre. A mi válaszunk egyszerű, békét akarunk. Ezért fontos a június 9-ei választás.

Ferencz Orsolya soproni látogatását megelőzően Fertőbozon, a Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriumban tájékozódott az ottani világszínvonalú kísérletekről, amelyek részei a magyar Hunor űrkutatási programnak.

– Kevesen tudják, hogy Magyarországon, Fertőbozon, a Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriumban létrehoztunk egy, a Föld mágneses sugárzását kizáró árnyékoló laboratóriumot – mondta a miniszteri biztos. – Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kamra belsejében már csak a bolygóközi térnek megfelelő, rendkívül alacsony mágneses mező mérhető. Ez a labor világszínvonalú kísérletezéseknek ad teret, amelyek érintik például a geofizika, az orvostudomány, a biológia és az űrkutatás területét. A tudósok szimulálni tudják az űrbéli mágneses körülményeket, ami lehetővé teszi, hogy egyrészt megvizsgálják az ott használatos eszközöket, illetve újakat is fejlesszenek. Az itteni kutatások így kapcsolódnak a Hunor űrkutatási programunkhoz.

Ferencz Orsolyától megtudtuk, a magyar űrhajósjelöltek kiképzése a terveknek megfelelően halad. Az űrutazásra várhatóan az idei év végén, de még nagyobb eséllyel a jövő év első felében kerülhet sor. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek