Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hagyományőrző búcsú
Idén is sokan vettek részt a bánfalvi búcsúi felvonuláson Fotó: Pluzsik Tamás

Hagyományőrző búcsú

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Lassan két évtizedes múltra tekint vissza a régi hagyományt felelevenítő Wandorfer Kiritag, vagyis a bánfalvi evangélikus búcsú, melyet a hétvégén rendezett meg a Bánfalváért Baráti Kör.

Magával a búcsúval a pontosan 130 évvel ezelőtt, 1887. szeptember 11-én felszentelt egykori evangélikus iskolára és templomra emlékezünk, ennek emlékét őrzi az a márványtábla, melyet az elmúlt évekhez hasonlóan a hagyományt őrző bánfalviakkal és a város vezetőivel, élükön dr. Fodor Tamás polgármesterrel idén is megkoszorúztunk – tudtuk meg Igrecz Katalintól, a Bánfalváért Baráti Kör elnökétől, a rendezvény főszervezőjétől.

Színes, változatos programok várták a kétnapos rendezvényen az érdeklődőket a Hajnal téren felállított sátorban, illetve szabadtéren. Idén is volt ün­nepi istentisztelet – Szeme­­rei János püspök hirdetett igét –, hagyományőrző felvonulás Hosszúbánfalváról az egykori faluközpontig.

Vasárnap a rendezvénysátor­ban, a kulturális egyesületek bemutatói és a kópházi tam­­­­bu­­rások műsora előtt dr. Fodor Tamás polgármester a bánfalviakat közelebbről is érintő fontos bejelentéseket tett: a közeljövőben teljesen befejeződik a Kolostorhegyre vezető barokk lépcsősor felújítása, melynek utolsó rekonstrukciója közel negyven évvel ezelőtt volt, emellett teljes megújul a bánfalvi hősi temető. 

Kapcsolódó cikkek