Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hamarosan döntünk
Április 3-án reggel 6 és este 7 között lehet voksolni – városunkban összesen 50 szavazókört ­jelöltek ki. Fotóillusztráció – Archívum

A 2020. március 11. előtt lejárt iratokkal nem lehet szavazni!

Hamarosan döntünk

| Munkatársunktól | Városi hírek

Az április 3-i országgyűlési választásra készül az ország. Írásunkból megtudhatják, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek a soproni szavazólapon, és melyek a legfontosabb választási tudnivalók.

A február 25-i határidőig hat jelölt adta le az összegyűjtött ajánlásokat a soproni választási irodánál, közülük négyet vett nyilvántartásba Győr–Moson–Sopron megye 4. számú választókerületében az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB). A jelöltek a sorsolás szerint a következő sorrendben szerepelnek majd a szavazólapokon:

Barcza Attila (Fidesz–KDNP), Horváth Gábor (Mi Hazánk), Sala Zoltán (Megoldás Mozgalom), dr. Brenner Koloman (DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd).

Sopronban 50 szavazókör van, ebből 40 akadálymentesített. A legtöbben, 1432-en az Ady Endre út 176. szám alatti óvoda, a legkevesebben, 632-en pedig a Balfi úti idősek otthona egy-egy szavazókörében adhatják le voksukat.

A szavazókörökben a szavazatszámláló bizottság (SzSzB) tagjai végzik a feladatokat. Dr. Sárvári Szabolcs jegyzőtől megtudtuk, városunkban idén 272 civil jelentkezett a bizottságokba, melléjük az arra jogosult szervezetek delegálnak tagokat. A szavazatszámláló bizottságok a voksolás 6 órai kezdése előtt előkészítik a szavazólapokat, és ellenőrzik, hogy a helyiség készen áll-e a választók fogadására. Az elsőként érkező választópolgárral közösen megvizsgálják az urnákat, amelyeknek megfelelő állapotban, üresnek kell lenniük. Ezután lezárják azokat.

A szavazás 19 óráig tart, ekkor a szavazóhelyiségeket be kell zárni. Akik ilyenkor még sorban állnak, leadhatják a voksukat, de a később érkezők már nem.

Az urnákat a helyszínen bontják fel az SzSzB tagjai, a szavazatokat addig számolják, amíg kétszer ugyanolyan eredményt nem kapnak. Az erről készült jegyzőkönyvet, illetve a választással kapcsolatos iratokat a tagok közösen elviszik a helyi választási irodába. Itt újabb ellenőrzés következik, majd az adatokat rögzítik a választás informatikai rendszerében. Az előzetes eredményeket a valasztas.hu oldalon teszik közzé, viszont a külképviseleti voksolások, valamint átjelentkezések miatt a választás hivatalos végeredménye csak április 9-én várható. Az esetleges jogorvoslatok ezután következnek. A választás eredményét az egyéni körzetekben az OEVB, a listás eredményt (legkésőbb április 22-ig) a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg és hozza nyilvánosságra.

A választási iratokat a helyi választási iroda őrzi, majd július 4-én megsemmisíti.

Fontos információk: A járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idején lejárt okmányok érvényesek lesznek, azonban a 2020. március 11. előtt lejárt iratokkal nem lehet voksolni. Ha valaki a szavazatát elrontotta, az urnába dobás előtt egyszer kérhet új lapot.

Kapcsolódó cikkek