Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hármasugrás

Jegyzet

Hármasugrás

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Azért van abban valami lenyűgöző, hogy Sopron hármasugrásokkal veszi az akadályokat még ebben a kétségkívül nehéz és valljuk be, pénzben nem igazán bővelkedő világban is.

Azért van abban valami lenyűgöző, hogy Sopron hármasugrásokkal veszi az akadályokat még ebben a kétségkívül nehéz és valljuk be, pénzben nem igazán bővelkedő világban is. Annyiszor leírtuk, és mások is elmondták már, hogy az elmúlt nagyjából tíz év többet jelentett a városnak, mint korábban sok-sok évtized. Nem túlzás azt állítani, hogy a Modern Városok Program egy igazi sikertörténet Sopronban. Az elmúlt évek fejlesztései, amelyek kiterjedtek az élet szinte minden területére a közlekedéstől a bölcsődeépítésig, tették és teszik lehetővé, hogy városunk és térsége megfeleljen a mai emberek elvárásainak, hogy biztos lábakon álljon, és hogy ezt a gyönyörű tájat otthonukká választók komfortosabban éljenek.

Tudom, optimális esetben a fejlesztés nem más, mint egy szakadatlan folyamat, hiszen mindig új és újabb kihívásoknak kell megfelelni. Sajnos, ez a fejlesztési folyamat Sopronban – visszatekintve a távolabbi és a közelebbi múltra – nagyon hektikusan alakult. Gondoljunk csak a XIX. század második felének virágzó évtizedeire, majd az első világégésre és Trianon soha nem felejthető tragédiájára! Mire éppen csak felocsúdtunk, máris itt volt a II. világháború, majd a várost több évtizedig korlátok közé zárták. Fekvése miatt bűnös várossá vált, s a szorítás csak a hatvanas–hetvenes években engedett. Igen, azokban az években is voltak fejlesztések, például ekkor épültek a lakótelepek, 1970-re újjávarázsolták a Liszt-központot (hogy aztán néhány évtized múlva ismét átépítsék), a 700 éves évfordulóra pedig elkészült a fedett uszoda (amit a közelmúltban varázsoltak XXI. századivá), az új állomás, és részlegesen a belváros is megszépült. Igen, ezek a fejlesztések (és persze voltak azért mások is) fontosak voltak, de időben elhúzódtak, és szigetszerűen valósultak meg, Győr akaratától függően.

Szerencsére ezek az idők elmúltak, de csak 2010 után vált lehetségessé az ország átfogó modernizálása, amelynek nagyon fontos eleme a Modern Városok Program, amelynek helyi vállalásait napjainkra érdemben már teljesítette a kormány és a városvezetés. Igen, vannak még függő fejlesztések, ilyen például a Fertő tavi program, de ezek lényegében nem befolyásolják az összképet.

A lényeg, hogy a 2015-ben kezdődött folyamat nem állt meg. Hamarosan újabb teljesítéseket pipálhatunk ki, és már újabb tervek is körvonalazódnak. Ez azt is jelenti, hogy a városvezetés sikeresen lobbizik a kormánynál, a kormány pedig kiemelt figyelmet fordít Sopronra és térségére. Ez persze nem azt jelenti, hogy a forrásokért nem kell megküzdeni. Ellenkezőleg! A városvezetők és az országgyűlési képviselőink egyik legnehezebb, de talán a legszebb feladata, hogy a városfejlesztéshez megtalálják a zöld utat, különösen a mai időkben. Jó koncepcióval, megvalósítható pályázati tervekkel, kikérve az emberek véleményét, közös akarattal. 

Kapcsolódó cikkek