Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hatévesen iskolába
Játékos módon ismerkednek a számok világával a kurucdombi óvodába járó gyerekek Fotó: Griechisch Tamás

Tavaly 600 kisgyerek kezdte az első osztályt

Hatévesen iskolába

| Huszár Judit | Városi hírek

Idén január 15-ről január 31-re módosult az iskolahalasztási kérelmek benyújtásának határideje. Azok a szülők, akik nem szeretnék, hogy szeptemberben iskolába menjen a hatéves gyermekük, eddig nyújthatják be az Oktatási Hivatalhoz a szükséges dokumentumot.

Felszabadultan játszanak a csoportban, illetve az udvaron a kurucdombi tagóvodába járó kisgyerekek. Az óvónőkkel minden nap végeznek olyan tevékenységeket, amelyek fejlesztik a gyerekek érzelmi–értelmi és szociális kompetenciáit. Játékos módon ismerkednek a számok világával és az őket körülvevő szűkebb és tágabb környezettel, sokat rajzolnak és vágnak. Az a cél, hogy azok, akik nyár végéig hatévesek lesznek, már felkészülten tudjanak menni iskolába.  

– Fontos változás a korábbi eljáráshoz képest, hogy 2020 tavaszán mindenkit be kell íratni első osztályba, aki 2020. augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét – tájékoztatta lapunkat Marek János, a Soproni Tankerületi Központ tankerületi igazgatója. – Ez alól a kötelezettség alól felmentést csak az Oktatási Hivatal adhat, bizonyos esetekben indokolt lehet szakértői bizottság bevonása is. 2020-ban még kivételesen a január 31-ig postára adott kérelmet is elbírálja a hivatal (de jövőre és azután már csak január 15-ig lehet kérni a mentességet).

A szakemberek szerint a gyerekek ebben az életkorban általában készen állnak arra, hogy megkezdjék az iskolát. Az iskolaérettség megállapításában legnagyobb tapasztalattal az óvodapedagógusok rendelkeznek, az ő véleményüket mindenképpen ajánlott figyelembe venni. Ha a gyermek óvónője és a szülő nem értenek egyet, akkor érdemes az intézmény vezetőjéhez, a vezető óvónőhöz fordulni.

– Az elmúlt években nagyon sok esetben csak azért tartották egy évvel tovább az egyébként megfelelő képességű gyermekeket az óvodában, hogy ne ők legyenek a legkisebbek hatévesen az első osztályosok között – folytatta Marek János. – Most fordult a kocka, az első osztályosok túlnyomó többsége várhatóan hatéves lesz, így csupán ezzel az indokkal már nem lehet a gyermeket óvodában tartani. Tavaly Sopronban mintegy 600 kisiskolás kezdte meg tanulmányait az általános iskola első évfolyamán. Idén a változás miatt várhatóan valamivel magasabb lesz a beiratkozók száma. A Soproni Tankerületi Központ az elmúlt évekhez hasonlóan idén is mindent megtesz azért, hogy mindenki számára nyugodtan, gond nélkül induljon a tanév.

A kérelemről: Az iskolakezdés halasztását kizárólag a szülő kérheti levélben az Oktatási Hivatalnál (Oktatási Hivatal, Budapest 1982). Az ehhez szükséges űrlapot a tankotelezettseg.oktatas.hu internetes oldalon lehet kitölteni, majd kinyomtatni. A szülő a kérelméhez bármilyen általa lényegesnek tartott dokumentumot mellékelhet, elkérheti az óvodától a gyermek fejlődését nyomon követő nyomtatványt is, és azt is csatolhatja. Így az Oktatási Hivatalban a kérelemmel foglalkozó szakemberek közvetve az óvoda véleményét is figyelembe veszik.

Kapcsolódó cikkek