Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hatvan éve fújják a nótát
A Soproni Juventus Koncert Fúvószenekar áprilisi jubileumi koncertjére készül. Fotók: Soproni Téma-archívum

Kultúra, sport, egészség – Civil szervezetek Sopronért

Hatvan éve fújják a nótát

| Köves Andrea | Városi hírek

Rászorulók segítése, élményprogramok szervezése, hagyományőrzés – csak pár azok közül a fontos feladatok közül, amelyeket a civilek ellátnak. Sorozatunkban a soproni szervezeteket mutatjuk be.

A Soproni Juventus Koncert Fúvószenekar 1962-ben alakult meg a Fenyő Téri Általános Iskolában, alapvető célja a német nemzetiségi kultúra ápolása volt.

A zenekar jelenleg is meghatározó résztvevője a város kulturális életének, és nemcsak Sopronban, hanem az egész országban és külföldön is ismertté vált. Állandó fellépője a Soproni Ünnepi Heteknek, de vendégszerepelt Svédországban, Németországban, Svájcban, Hollandiában, Ausztriában, Dániában és Montenegróban is.


A zenekart támogató alapítvány 1990-ben alakult meg Sógor Ferenc kezdeményezésére. A fúvósok 1991-ben megkapták a Köztársaság Kiváló Együttese címet, 2010-ben a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség nívódíjával ismerték el az együttes és a karnagy munkáját. Dr. Friedrich András tevékenységét, aki 1975 óta a zenekar karmestere, életműdíjjal is jutalmazták, illetve kiérdemelte a Civitas Fidelissima elismerést is. A karnagy most a fúvósokkal együtt a zenekar 60. születésnapjára készül:

– Április 24-én tartjuk a jubileumi koncertünket, amelyre már hónapok óta lelkesen készülünk – mondta a karmester. – Sajnos egy tragédia miatt a kerek évfordulós eseményünk egyben búcsúkoncert is lesz: fiam, Friedrich Marcell, aki 42 évig játszott a fúvószenekarban, 50 évesen elhunyt. Az ő emléke előtt tisztelgünk kedvenc szerzeményével, a Hattyúk tavával, ezen kívül a zenekar kedvelt dalai is felcsendülnek, és egy válogatást is nyújtunk a közönségnek az 1962-es táncdalokból.


Kapcsolódó cikkek