Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Helyreáll az eredeti rend
– Nem lehet varázsütésre visszaállítani az eredeti közvilágítást, üzembe helyezni a több mint kétezer kikapcsolt villanyoszlopot – mondta dr. Farkas Ciprián.

Dr. Farkas Ciprián: Ez volt a legkevésbé fájdalmas út

Helyreáll az eredeti rend

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– A közgyűlés döntését követően késlekedés nélkül, azonnal megkezdtük a tárgyalásokat a közvilágítás és a közösségi közlekedés szolgáltatóival annak érdekében, hogy mielőbb megvalósuljon az újraindítási program – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián polgármester, aki köszönetet mondott a soproniak megértéséért és támogatásáért.

– Sajnos bármennyire is szeretnénk, nem lehet varázsütésre visszaállítani az eredeti közvilágítást, üzembe helyezni a több mint kétezer kikapcsolt villanyoszlopot – mondta a polgármester. – Ennek rajtunk kívülálló, technológiai okai vannak, mint ahogy a takarékossági programot kiváltó energiaválság is tőlünk függetlenül alakult ki. Ismert, de erre érdemes visszatérni, hogy már a Covid is megtépázta a világ gazdaságát, majd következett az orosz–ukrán háború az értelmetlen uniós, szankciós intézkedésekkel. Az energiaárak a tízszeresére emelkedtek, ami óriási terhet rótt az önkormányzatokra is. Ebben a helyzetben annak érdekében, hogy ne sérüljenek a legfontosabb alapvető szolgáltatások, például a bölcsődék és az óvodák megszokott működése, vagy hogy elkerüljük az adóemelést, lépnünk kellett. Az általános takarékosságon túl csökkentettük a közvilágítást, módosítottuk a buszmenetrendet, átmenetileg üzemszünet volt a Gyermek- és Ifjúsági Központban (GYIK) és a színházban, de kevesebbet fordítottunk a sportra is. Ezek voltak a legkevésbé fájdalmas lépések. Azonban soha, egyetlen percig sem gondoltuk, hogy ne állítanánk vissza az eredeti állapotokat. Erre most nyílt lehetőségünk, miután helyreállt a város költségvetése. Csak a közvilágítás és a buszmenetrend átszervezése 500 millió forintos megtakarítást eredményezett.

Megtudtuk, az önkormányzat napi kapcsolatban van az érintett cégekkel. Az újraindításról döntő képviselő-testületi határozat úgy szól, hogy „a közgyűlés felkéri és felhatalmazza a polgármestert, hogy lényegében a háborús energiaválság előtti szintre állítsa vissza és egyben vizsgálja felül a közvilágítás és közösségi közlekedés szolgáltatásait, felmérve az aktuális szükségletek indokoltságát és lehetőségeit”. Ennek megfelelően haladnak a tárgyalások, mert például a buszközlekedés átszervezése része az országos programnak, amelynek célja a közösségi közlekedés összehangolása annak érdekében, hogy például a soproniak a lehető legkönnyebben és a leggyorsabban jussanak el más településekre autóbuszokkal, a szinkronban csatlakozó vonatokkal. Ma már nem lehet szétválasztani a helyi és helyközi közlekedést sem, mert a helyközi járatokat városon belül helyi közlekedésre is használjuk. A polgármester emlékeztetett, a takarékossági intézkedések bevezetése is időigényes folyamat volt, ezért az újraindítás is csak ütemezetten, lépésről lépésre valósulhat meg a már fentebb említett okok miatt.

– A színházat már visszakapták a soproniak, és nagy várakozás előzi meg a GYIK ismételt megnyitását is – folytatta dr. Farkas Ciprián. – Az üzemeltető Pro Kultúra az érdeklődők bevonásával tervezi ismét színvonalassá tenni az intézmény működését. A városvezetés köszöni a soproniak türelmét és támogatását, mert megértették, hogy indokolt volt az intézkedések életbe léptetése. Általános takarékoskodásra azonban a jövőben is szükség lesz, hiszen ez akkor is elengedhetetlen, ha nincs válsághelyzet. Ez egy olyan zsinórmérce, amelyhez a közéletben, de a családok mindennapjaiban is tartjuk magunkat.


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek