Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hogyan hűt jól a hűtő?
Egy hűtőt 4 fokra ideális állítani: nem szerencsés a túl hideg (fagyásveszély), de a túl magas hőmérséklet sem, mert mindkettő az ételek romlásához vezethet. Fotóillusztráció: Filep István

Így spórolhat: Hely, hőmérséklet, leolvasztás mind számít

Hogyan hűt jól a hűtő?

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Olyan természetes, hogy ott van a konyhában – vagy a lakóhelyünk valamelyik szegletében – a hűtő, és az is, hogy teszi a dolgát: frissen és hidegen tartja élelmiszereinket. De tudjuk-e, mi kell ahhoz, hogy hatékonyan működjön?

Az első lépés ahhoz, hogy (kombinált) hűtőnk és/ vagy fagyasztónk gazdaságosan funkcionáljon a megfelelő hely kiválasztása. Kerüljük a hőforrások, például a sütők, tűzhelyek, radiátorok, az ablakok (ahonnan tűzhet a nap) közvetlen közelségét! – Erkélyen sem jó a hűtőt tartani: tévhit, hogy jót tesz neki a hideg levegő – tudtuk meg Szabó Gábor hűtő–klímaszerelőtől. Mínusz 2 Celsius-fok körüli hőmérsékleten egy kombinált hűtő mélyhűtő része nem kapcsol be a túl hideg környezet miatt, és kiolvad.

A készülékek 3–5 centiméterre legyenek a faltól, közelebb ne, mert akkor a szellőzés nem biztosított. – Figyelni kell arra is, hogy a hűtő hátoldalán lévő hőleadó felületet (a fekete rácsot) ecsettel, porszívóval rendszeresen portalanítsuk, enélkül ugyanis nehezebben adja le a hőt, több áramot fogyaszt – folytatta a szakember. – Végső esetben egy ventilátorral is rendelkező, modern gép tönkre is mehet.

Egy hűtőt körülbelül 4 fokra ideális állítani: nem szerencsés a túl hideg (fagyásveszély), de a túl magas hőmérséklet sem, mert mindkettő az ételek romlásához vezethet. Fontos, hogy a fiókokat a helyükre toljuk, és semmilyen tárgy se akadályozza a gumírozott ajtó záródását. – Energiatakarékosabban működik a készülék, ha nagyjából 70 százalékig van megtöltve, hiszen a benne lévő tárgyak megtartják a hideget, akár egy jégakkumulátor – tette hozzá Szabó Gábor. – Ha csak egyetlen palackot tartunk a hűtőnkben, egy ajtónyitáskor sajnos a hideg levegő nagyon gyorsan kicserélődik melegebbre.

A szakember szerint a mélyhűtőt mínusz tizennyolc fokra állítsuk – ennél hidegebbre felesleges, mert azzal öt–hét százalékkal megnövelhetjük a fogyasztást. A statikus gépeket évente illik leolvasztani, de ez attól függően változhat, hogy milyen gyakran nyitjuk ki az ajtajukat. Ha nehezen csukódik, ha kéregben ráfagyott jeget látunk benne, olvasszuk le! Ne használjunk hegyes tárgyat, hajszárítót vagy hőlégfúvót, legfeljebb egy kevés meleg (de nem forró) vízzel gyorsítsunk a folyamaton! 

Kapcsolódó cikkek