Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hol járunk?

Rejtvény

Hol járunk?

| Városi hírek

Kurzweil Ferenc emléktáblája – Szent Mihály utca 8.

A Szent Mihály utca 8. szám alatti házban élt egykoron Kurzweil Ferenc (1792–1865) zeneigazgató, zenepedagógus, 1821-től a Szent Mihály-templom egyházkarnagya, akinek működése kiterjedt a szentmisék, requiemek, litániák, esketési és temetési szertartások zenei részének szolgáltatására, valamint templomi ének- és zenekar szervezésére, illetve egyházi zeneművek betanítására.

A feljegyzések szerint a művészi munka mellett akadt egyéb feladata is, például állandó orgonaszíjhúzó biztosítása, akinek a díjazását is neki kellett megteremtenie, ennek fejében azonban őt illette az iskolakert használata.

1829 áprilisának első napján megalakult a Soproni Zeneegyesület, melynek Kurzweil Ferenc volt az első zeneigazgatója. Az egyesület alapszabályában rögzítették, hogy hangversenyek rendezése mellett a soproni zeneélet szilárd alapokra helyezése érdekében zeneiskolát is létesítenek, melynek megszervezése is a karnagy feladata volt. Az évek múlásával azonban Kurzweilnek felbukkantak irigyei is, akik a haladás gátlójának nevezték. Elkedvetlenítette őt a széthúzás, ezért 1836-ban lemondott karnagyi tisztéről, utóda Hold Ágost soproni színigazgató lett.

Életének utolsó éveiben uralkodói kitüntetést kapott. A Soproni Zeneegyesület alapításának 150. évfordulóján, 1979 májusában Sopron városa zenei rendezvénysorozatot szervezett, melynek része volt egykori lakóházán emléktábla avatása. A tábla szövege: „Ebben a házban élt és dolgozott KURZWEIL FERENC karmester (1792–1865) A Soproni Zeneegyesület, a Zenekar és a Zeneiskola megszervezője. Állíttatta a Soproni Városszépítő Egyesület 1978.”.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek