Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hűségnap: főhajtás
Sopronyi-Thurner Mihály szobrát és a Hűségkaput Sopron és a népszavazásban érintett települések vezetői koszorúzták meg Fotó: Filep István

Hűségnap: főhajtás

| P. Horváth László | Városi hírek

Idén – a koronavírus-járvány miatt – koszorúzással, csendes főhajtással emlékeztek meg az 1921-es népszavazásról. Megkoszorúzták ­Sopronyi-Thurner Mihály sírját, a városháza előtti szobrát, a Hűségkaput és a Hűségzászlót.

1921. december 14-én kezdődött az a népszavazás, amelynek végeredményeként Sopron és a város környékének nyolc települése magyar maradt. Az elmúlt évekhez hasonlóan dr. Farkas Ciprián a városi intézmények képviselőinek jelenlétében megkoszorúzta a Szent Mihály-temetőben Sopronyi-Thurner Mihály sírját. Ezt követően a polgármester, valamint dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester koszorúzott a Hűségkapunál, majd a legendás polgármester városháza előtti szobránál. Az eseményen az érintett falvak vezetői, képviselői is részt vettek. A koronavírus-járvány miatt a Hűségzászlónál csendes főhajtást tartottak.  

– A hűségnap a legfontosabb ünnepe a városunknak, 99 évvel ezelőtt történt a népszavazás – fogalmazott dr. Farkas Ciprián polgármester. – Sopron polgárai akkor bizonyították hűségüket a hazához, és a történelmi tettnek köszönhetően városunk Magyarország részre maradt. Erre minden évben emlékeznünk és emlékeztetnünk is kell! Most a járvány miatt csendes megemlékezést tudtunk tartani, de bízunk abban, hogy jövőre, a centenáriumi évben városunk lokálpatrióta polgárai méltóképpen ünnepelhetnek majd.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek