Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Húsvétkor lélekben együtt
A katolikus egyházi szertartások március 22-e óta Sopronban is zárt ajtók mögött zajlanak. A papok ugyanúgy minden nap elmondják a szentmiséket, imádkoznak a hívekért, a betegekért, a családo

Az ünnepi szertartásokat a papok egyedül végzik templomaikban

Húsvétkor lélekben együtt

| Bertha Ágnes | Városi hírek

A nagycsütörtöki lábmosás, az oltárfosztás, a nagypénteki passió, a nagyszombati vigília és körmenet valamint a húsvétvasárnapi ünnepi szentmise – a katolikus hívek az ünnepre készülve végigjárják a szertartásokat. Idén azonban a papok egyedül lesznek a templomokban.

– Új, szokatlan helyzet előtt állunk a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben, nemcsak mi, papok, családjaink és az egész társadalom: ilyen utoljára a nagy járványok és a háború alatt lehetett – hangsúlyozta Horváth Imre városplébános. – A karantén az életet szolgálja, a nehézségekből kapaszkodókat, kiutakat kell találnunk – szülőknek, tanároknak, papoknak.

A katolikus egyházi szertartások március 22-e óta Sopronban is zárt ajtók mögött zajlanak. A papok ugyanúgy minden nap elmondják a szentmiséket a felvett szándékokra, imádkoznak a hívekért, a betegekért, a családokért, a Szentlélek-templomban pedig naponként szentségi áldást adnak a városra és minden lakójára. A gyónás hagyományos formája nem valósulhat meg az ünnep előtt, mivel az személyes kapcsolatot igényel. – A bűnbánatot azonban bármikor felindíthatjuk magunkban, vágyunk a Jézussal való találkozásra, kérjük, hogy irányítsa életünket tetteinken, szívünkön keresztül! – mondta a városplébános.

A nagyheti és húsvéti szertartásokat minden pap a saját plébániatemplomában végzi, a lábmosást természetesen nem tartják meg, az Oltáriszentség is a tabernákulumban marad. Nagypénteken az igeliturgia, a kereszthódolat és a passió, valamint a tíz hagyományos könyörgés mellett Ferenc pápa egy rendkívüli könyörgést vezetett be a járvány idején, amelyben a megbetegedettekért, az elhunytakért és a szeretteiket elvesztő testvérekért imádkozik az egyház. Az ételszentelést sem a templomban végzik, hanem szombaton este vagy vasárnap reggel a családfők mint a család papjai kérik Isten áldását a húsvéti ételre.

– Nemcsak a templomba járóknak hiányoznak az élő szertartások, nekünk is nagyon hiányoznak a hívek – tette hozzá Horváth Imre. – De hiszem, hogy az ünnepek alatt is közel kerülhetünk egymáshoz lélekben, imádságban, egy telefonhívással, bátorítással. Ne hagyjuk, hogy lehúzzon minket a válság, imádkozva hordozzuk egymást, és összekapaszkodva menjünk a feltámadt Krisztus elé, aki maga a húsvéti fény és remény!

Ünnepi istentiszteletek az otthonokban  

A Sopron TV–SopronMédia a húsvéti időszakban élőben közvetíti a katolikus, evangélikus és református istentiszteleteket. Így is támogatja a hívőket abban, hogy a veszélyhelyzet idején is részt vehessenek a fontos szakrális alkalmakon.

A közvetítéseket valamennyi Sopronban működő keresztény felekezet képviselője örömmel támogatta a cél érdekében.

A közvetítések programja:

– Április 10., nagypéntek: 10 órától élőben közvetítik az evangélikus istentiszteletet, amely során Pelikán András lelkész hirdet igét.

– Április 10., nagypéntek: 14 órától megtekinthetik a református istentiszteletet, amelyen igét hirdet Vladár Gábor a soproni református templomból, az úrvacsorai liturgiát vezeti Filotás Julianna lelkész.

– Április 11., nagyszombat: 20 órától élőben közvetítik a feltámadási szentmisét a Szentlélek-templomból, ezt Horváth Imre városplébános Sopron papságának közreműködésével celebrálja.

– Április 12., húsvétvasárnap: 10 órától követhetik nyomon a húsvéti szentmisét, amelyet Horváth Imre városplébános tart a Szentlélek-templomból.

A Sopron TV adását UPC előfizetés esetén az 501-es csatornán érhetik el, a Telekom IPTV szolgáltatónál a 203-as számon látható a műsor. A szentmise közvetítéseket nyomon követhetik a www.sopronmedia.hu weboldalon, vagy a Sopron­Média YouTube-csatornáján.


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek