Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Huszárok a belvárosban

„175 éve a magyar nemzet utat mutatott Európának”

Huszárok a belvárosban

| Városi hírek

Piros–fehér–zöld zászlók lobogtak a Petőfi téren, a belvárosban lovas huszárok álltak őrt, a Liszt-központ előtt gyerekjátékok sorakoztak – idén is városi ünnepséggel és családi nappal emlékeztünk az 1848–49-es forradalom és szabadságharcra Sopronban.

A forradalom 175. évfordulója alkalmából a színház előtt városi ünnepséget tartottak március 15-én, ennek szónoka Navracsics Tibor volt.

– 175 évvel ezelőtt egy nemzedék vállalta azt a kockázatot, hogy kiáll a történelem színpadára, és megteremt egy olyan modern, magyar politikai közösséget, amely nemcsak követeléseiben és terveiben, de tetteiben is megelőzte az akkori Európa politikai ízlését – hangsúlyozta a területfejlesztési miniszter. – Ez az, ami az 1848–49-es forradalom és szabadságharcot kiemeli nemzetünk történelmében a többi felkelés sorából.

Mint rávilágított, a szabadságharc sikere annak köszönhető, hogy a nemzetünk akkori polgárai összefogtak, és megmutatták, hogy tudnak magyarul európaiak lenni. Felhívta a figyelmet: most nekünk is ez a feladatunk.


A beszéd után elsőként Navracsics Tibor, illetve dr. Molnár Ágnes és Barcza Attila országgyűlési képviselő rótta le tiszteletét Petőfi Sándor szobránál. Őket dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester követte. Ezután önkormányzati képviselők, valamint a város intézményeinek képviselői helyezték el a megemlékezés virágait a szobornál.

A rendezvényen közreműködött Szedenics Dominik, a Széchenyi-gimnázium 9.-es tanulója, a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Juventus Koncert Fúvószenekar, Sopron Város Fúvószenekara, a Sopron Táncegyüttes, a Fajkusz Banda, valamint zenészek, táncosok.


Az ünnepség után a Huszáros! családi nappal folytatódott a program. A belvárosban négy helyszínen fúvószene, néptáncbemutató, koncertek, képzőművészeti és gyermekrajz-kiállítás, kézműves programok, játékok és természetesen huszárok várták a kisebbeket, nagyobbakat.


Kitüntetések a nemzeti ünnepen

Több soproni is rangos elismerést vett át a nemzeti ünnep alkalmából. Kossuth-díjban részesült Kutas László soproni kötődésű szobrász és éremművész (a vele készült interjút lapunk 7. oldalán olvashatják). A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozatát érdemelte ki a soproni egészségügyi ellátás fejlesztésében és irányításában betöltött kiemelkedő szerepe, valamint a radiológia szakterületén végzett magas színvonalú orvosi tevékenysége elismeréseként prof. dr. Baranyai Tibor, a Soproni Gyógyközpont főorvosa. A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatát vette át Sipos Ferenc Tibor tanár, táncpedagógus, a Petőfi-iskola vezetője, a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület alapító elnöke a vizuális nevelés és a tehetséggondozás területén végzett magas szintű munkája elismeréséül. Kissné dr. Zsámboki Réka, a Soproni Egyetem Benedek-karának tudományos és külügyi dékánhelyettese, egyetemi docens a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült. Dr. ifj. Sarkady Sándor tudományos kutató, a Soproni Egyetem főkönyvtárosa a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést kapta.

A szabad sajtó ünnepe: Március 15-én nemcsak a forradalmat és szabadságharcot, hanem a szabad sajtót is ünnepeljük. Ennek apropóján a helyi média munkatársait köszöntötte dr. Farkas Ciprián polgármester és dr. Simon István alpolgármester a városházán. A rendezvényen Bódvai Ildikó, a Kisalföld megyei napilap soproni szerkesztőségvezetője, valamint kollégánk, Filep István fotóriporter kapott elismerést. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek