Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Iskolakezdés balesetmentesen

| Czetin Zoltán | Városi hírek

Közeledik augusztus vége, napokon belül kezdődik az iskola. Sok hatéves most ül először a padba, a felsősök egy része pedig most először mehet egyedül iskolába. Fontos, hogy felkészítsük őket a biztonságos közlekedésre.

Szeptember elsején reggel fél 8 után ismét felbolydult méhkasra fog emlékeztetni a város. Az iskolakezdéssel együtt megnő a forgalom, sok szülő autóval viszi a suliba a gyermekét, mások busszal, biciklivel vagy gyalog járnak.

– Idővel elérkezik az a helyzet, általában felső tagozatban, amikor már egyedül mehet az iskolába a gyermek – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Fontos, hogy felkészüljünk erre, győződjünk meg róla, hogy tud biztonságosan közlekedni a gyerek. Mielőtt egyedül megtenné az utat, járjuk be vele közösen! Ha buszozni fog, akkor üljünk fel vele a buszra, nézzük meg, hogyan száll le az adott helyen, utána merre megy tovább! Fontos, hogy gyalogosként csak a kijelölt átkelőhelyet használjuk, lehet, hogy egy kicsit hosszabb így az út, de sokkal biztonságosabb. Gyakran tapasztaljuk, hogy a gyerekek séta közben a telefonjukat nyomkodják, ami nagyon veszélyes, szinte fel sem néznek az úton átkeléskor.

A szakember szerint az, hogy a gyalogosnak elsőbbsége van a zebránál, nem azt jelenti, hogy nem kell körülnézni. Mindig meg kell győződni arról, hogy az autósok megadják-e az elsőbbséget, lassítanak, meg­állnak-e. Praktikus tanács, hogy vegyük fel a szemkontaktust a sofőrökkel, bizonytalan szituációban pedig inkább várjunk!

– Ha biciklivel közlekedik a gyerek, akkor lényeges, hogy a gyalogátkelőnél szálljon le a kerékpárról, és tolja át – tette hozzá az őrnagy. – Nézzük végig, hogy merre vannak a kerékpárutak, ha az úttesten kell egy szakaszon tekerni, akkor azt kizárólag a jobb oldalon tegye! Nagyon fontos, hogy tudja a gyerek, hogy melyik útkereszteződésben van neki elsőbbsége és hol kell neki elsőbbséget adnia a többi járműnek.

Ha odaér az iskolába, akkor a tárolóban zárja le a biciklit, amely így van a legnagyobb biztonságban.

Fontos, hogy a megnövekedett forgalom miatt ilyenkor nő a balesetek esélye is, így a szakemberek azt kérik, hogy mindenki időben induljon el, és a szokottnál is nagyobb odafigyeléssel, türelemmel közlekedjen.

Kapcsolódó cikkek