Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ismeretterjesztés felsőfokon – online

| P. Horváth László | Városi hírek

Egyelőre az interneten, a webkamerás közvetítésnek köszönhetően élőben, akár az otthonunkból is megtekinthetjük a Soproni TIT szabadegyetemi előadásait.

 A Soproni Tudós Ismeretterjesztő Társulat (Soproni TIT) megalakulása óta változatlan célokkal működik. – Az egyesület szervezeti keretet biztosít azok számára, akik Sopron városában szaktudásuk, ismereteik továbbadásával hozzá kívánnak járulni az általános műveltség bővítéséhez, megszerzéséhez vagy a ma divatos fogalommal: a tudásalapú társadalom megteremtéséhez. A TIT fontosnak tartja a tudomány és a kultúra újdonságainak, a kutatási eredményeknek bemutatását, a tudományos ismeretterjesztést. Művészeti programokat, szabadegyetemeket, kulturális rendezvényeket szervez – olvasható a szervezet hitvallásában.

A koronavírus-járvány azonban a Soproni TIT terveit is keresztülhúzta.

– Sokat tanultunk abból az időszakból, amikor tavaly márciusban szinte egyik napról a másikra fel kellett függesztenünk a személyes jelenléttel járó előadásokat, foglalkozásokat – mondta lapunknak Ulrich Judit ügyvezető. – A mostani szabadegyetemünket már az interneten hirdettük meg. Hétről hétre keddenként a webkamerás közvetítésnek köszönhetően szinte bárhol nyomon követhető az előadás. Igaz, a több mint ötvenfős tagság közül nem mindenki internetezik, bár az újításnak köszönhetően új érdeklődőkhöz is eljutottunk.

Ulrich Judit bízik abban, hogy a nyáron megtarthatják a gyermektáborukat. Emellett pedig már most készülnek a kutatók éjszakájára, valamint a tudomány napjára.

– A pályázati támogatásnak köszönhetően a korlátozások bevezetésig a szabadegyetem mellett új rendezvényeknek is otthont adhattunk – folytatta Urlich Judit. – Tanfolyamokat szerveztünk a hátrányos helyzetű családoknak, valamint a soproni és a város környéki iskolások, óvodások részére tartottunk különféle szabadidős tevékenységeket. Bízunk benne, hogy mindezeket ősztől tovább folytathatjuk.

Mint megtudtuk, a Soproni TIT-et 1954-ben alapították, a rendszerváltáskor azonban beszüntették a tevékenységét. Horváth Eleonóra kitartó munkájának köszönhetően 2007-ben alakult újjá. A Soproni TIT jelenleg is tagja az 1841-ben létrehozott Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak.

Kapcsolódó cikkek