Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Itt a motoros szezon!
Egy-egy vezetéstechnikai tréning sokkal magabiztosabbá, ügyesebbé teszi a motorost – mondta Tabi Sándor soproni motoros, szakoktató. Fotó: Filep István

A fejvédő, kesztyű, csizma fontos része a felszerelésnek

Itt a motoros szezon!

| Köves Andrea | Városi hírek

A tavasz beköszöntével elindul a motoros szezon. A balesetek elkerülése érdekében érdemes alaposan átvizsgáltatni a hónapokig a garázsban veszteglő járművünket.

– Mielőtt tavasszal motorra pattannánk, legelőször a gumiabroncsokat kell ellenőrizni, nagyon fontos, hogy tökéletes állapotúak legyenek – kezdte Tabi Sándor soproni motoros, szakoktató. – Minél puhább a gumi, annál jobb lesz a tapadása. Ha a futófelületen túlzott kopást tapasztalunk, akkor előfordulhat a vízen csúszás, ami balesethez vezethet, ezért érdemes új abroncsot vásárolni. Maradva továbbra is a kerekeknél, pontosabban az ahhoz rögzített fékrendszernél: érdemes minden szezon elején átnézetni szakemberrel, aki ellenőrzi az olajszintet, a féktárcsa és betétek vastagságát, állapotát. Emellett nagyon fontos a motort teljes egészében átnézetni: a különböző hajtási rendszereket, a világító és jelzőberendezéseket, kormányberendezést, mindezek előtt az akkumulátort is fel kell tölteni.

A motor alapos átvizsgálása után jöhet az öltözet felmérése – figyelmeztetett a szakember. Fontos, hogy a ruha minél jobban el legyen látva protektorral, azaz testvédő felszereléssel. A nyári meleg ellenére is alaposan fel kell öltözni a motorozáshoz, hiszen egy esetleges esésnél a ruházat sokat védhet a sérülések ellen. A fejvédőkből is ajánlott a korszerűbb változatok közül választani, hiszen egy megfelelő sisaknak kulcsszerepe lehet a védelemben egy baleset során. A kényelmes protektoros kesztyű és csizma vagy a motorosoknak készített magas szárú cipő is elengedhetetlen része a ruházatnak.

Tavasszal még előfordulhat egy-egy csípősebb éjszaka után, hogy az aszfalt csúszós lesz reggel, ezt indulás előtt fel kell mérni. A féléves kihagyás után érdemes óvatosabban, körültekintőbben vezetni a motort, míg a rutin újra visszajön. Egy-egy vezetéstechnikai tréning sokkal magabiztosabbá, ügyesebbé teszi a motorost.

Szigorúbb szabályok: Március elsejétől megújított tantervi és vizsgakövetelményeket teljesítve szerezhetnek jogosítványt a magyar motorosok. A változások célja: a balesetek számának csökkentése. A statisztikák szerint a motorosok baleseti halálozási kockázata lényegesen magasabb az autósokénál. Az új szabályzás szerint változik a vizsgapályák mérete és vonalvezetése is, és részletesebben oktatják a motorosok biztonságát szolgáló ruházat és védőfelszerelés kiválasztását, helyes használatát. 

Kapcsolódó cikkek