Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ivóvíz határok nélkül
A fejlesztésnek köszönhetően tovább javult Sopron vízellátásának biztonsága Fotó: Pluzsik Tamás

Ivóvíz határok nélkül

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

A burgenlandi Laj­­ta­szent­mik­lós (Neudörfl) vízművének pénteki átadásával lezárult az Aqua Burgenland–Sopron projekt első fázisa.

Az észak- és közép-burgenlandi, valamint a soproni vízművek határon átnyúló együttműkö­désének célja, hogy a Fertő tó nyugati oldalán és a Sopro­ni-hegység déli lejtőin lévő víz­­nye­rőhelyeket Sopronon keresztül a Fertőzug vízvezetékeivel összekössék. 

A projekt első fázisában – két és fél év alatt – mintegy 15 millió eurós költséggel átépítették a laj­ta­szent­miklósi vízművet, lefektették az összekötő vízvezeték első, Laj­ta­szent­miklós (Neudörfl) és Fraknónádasd (Rohrbach) közötti 23 kilométerét.

– A mai napon egy olyan mintaszerű projekt első szakasza zárul le, amely a biztonságos vízellátást szolgáltatja több mint száz osztrák és magyar település számára, beleértve Sopront is – fogalmazott a projektzáró átadóünnepségen dr. Fo­­dor Ta­­más. – Jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan európai uniós források, melyek a magyar oldali folytatást lehetővé tennék, ezért osztrák–magyar kormányközi megegyezés nyomán állami források bevonására lesz szükség, melynek kidolgozása folyamatban van. Nem kizárt, hogy különleges brüsszeli források igénybevételére is nyílik majd lehetőség.

Sopron polgármestere e tárgykörben megbeszélést folytatott a jelenlévő Hans Niessl burgenlandi tartományfőnökkel, valamint dr. Helmut Herlicska projektvezetővel.

Zárásként a résztvevők jelképesen megnyitották az új vezetékszakasz főtolózárát. 

Kapcsolódó cikkek