Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jó ütemben épül az M85-ös
Fotó: Rostás János

2024-ig érheti el az országhatárt a gyorsforgalmi út

Jó ütemben épül az M85-ös

| Munkatársunktól | Városi hírek

Sopron, valamint a térség turizmusának, gazdaságának fellendülését hozhatja magával az épülő M85-ös gyorsforgalmi út. A csütörtöki sajtóbejáráson elhangzott az is, hogy a Sopron-országhatár közötti szakasznak is megvan a nyertes kivitelezője.

Jelentős sajtóérdeklődés mellett tartottak bejárást a készülő M85-ös gyorsforgalmi út Sopron–Kelet csomópontjában. Az eseményen részt vett Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián Sopron önkormányzati képviselője, tanácsnok, Hámori György Kapuvár, polgármestere, dr. Simon István Sopron alpolgármestere. A rendezvényen megjelent dr. Molnár Ágnes, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, több település polgármestere, valamint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt. (NIF Zrt) és a kivitelező képviselői is. 

Gyopáros Alpár egy történeti visszatekintéssel kezdte beszédét. 

– Annak idején, 2000–2002-ben, amikor az első Orbán-kormány az Európai uniós csatlakozás feltételeiről tárgyalt, világossá vált, hogy amint a közösség része léeszünk, a 85-ös, illetve a 86-os főutakon megnő a forgalom – fejtette ki. – Már ekkor előkészítettük az utak fejlesztési terveit. Ám a következő kormányok nem foglalkoztak ezzel, így 2010-ben a második Orbán-kormányra várt az útépítési feladat. Most pedig ott tartunk, hogy Csornáig elkészült az M85-ös gyorsforgalmi út, s a hiányzó szakaszon Csorna–Sopron között jó ütemben halad a kivitelezés. Az út elkészülte fontos a falvak számára is, hiszen a tapasztalat azt mutatja: ott, ahol van gyorsforgalmi út, a települések nem elnéptelenednek, hanem fejlődnek. 

Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője köszönetet mondott a Fidesz-KDNP kormánynak. Az út, mintegy háromszázmilliárd forintos költségét teljes egészében hazai forrásból fedezik. 

– A kormány Sopron térségét kiemelt turisztikai övezetté nyilvánította – tette hozzá Barcza Attila. – Jelentős idegenforgalmi értékekkel rendelkezünk, ám hogy a régió vonzó legyen, ahhoz fontos szempont a megközelíthetőség. Sopron és térsége hamarosan bekapcsolódik a hazai és a nemzetközi úthálózatba. S ennek köszönhetően több turista érkezhet hozzánk. Az is fontos, hogy ezen 57 kilométeres szakaszon még biztonságosabb lesz a gépjármű közlekedés. 

Dr. Farkas Ciprián tanácsnok azt mondta, a tervek szerint jövő év végére elkészül a Csorna–Sopron– Tómalom (Fertőrákos) csomópont közötti szakasz. 

– A mostani kormány az egyetlen, amely nem csak beszél, hanem cselekszik is – szögezte le. – Sopron megérdemli ezt az utat! Ezáltal vonzóbb lesz a város, és a befektetők szempontjából versenyelőnyt jelent az M85-ös. Az út Sopron jövőjébe vezet, hiszen részesei leszünk a Bécs–Budapest tengelynek. Az építés bizonyos esetekben kényelmetlenségekkel jár. Arra kérem az autósokat, hogy viseljék ezt türelemmel, hiszen az út elkészülte közös érdek. 

Hámori György, Kapuvár polgármestere szerint az út egyik fontos előnye, hogy a 85-ös főút menti településeken élők mentesülnek az átmenő forgalom alól. 

– Kapuvárról, illetve a falvakról sokan járnak például Sopronba, Győrbe dolgozni – tette hozzá. – Az ő szempontjukból lényeges, hogy az átadás után jelentősen lecsökken az munkába jutás ideje. Így az ingázók helyben maradnak és nem költöznek be a városokba. 

Kiss Bolgárka a NIF Zrt. szóvivője közölte: a Sopron–Tómalom (Fertőrákos) mintegy négy kilométeres szakaszának már megvan a nyertes kivitelezője. Ezen a részen egy 700 méteres alagút is épül majd. Az érintett területek kisajátítási eljárása, valamint a régészeti feltárás már elkezdődött. Az út átadási határidege 2024. 

Néhány számadat 

Az 57 kilométeres útszakasz megépítéséhez mintegy 8 millió köbméter földet mozgatnak meg. Jelenleg 3 millióinál tartanak. A tervek szerint idén év végére mindenhol lefektetik az út alsó rétegét. A műtárgyak kiépítése, a cölöpözés már elkezdődött. A munka az ütemtervnek megfelelően halad. Az átadás határideje pedig jövő év vége.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek