Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kerékpáros békenagykövet
Zelei József több missziója során is érintette Sopront, 2018-ban békefát is ültetett a Deák téren.

Hétköznapi hős: Zelei Józsefet személyesen fogadta Ferenc pápa is

Kerékpáros békenagykövet

| Madarász Réka | Városi hírek

18 éve járja a világot Zelei József egyedülálló missziójával: a béke üzenetét hordozza. Hisz abban, hogy amit tesz, azzal a változást szolgálja, és ő lehet a világ népei, kultúrái közti barátság és tolerancia közvetítője.

Zelei József a világ egyedüli kerékpáros békenagykövete. Gandhi gyalogolt, Forrest Gump a filmben futott, ő kerékpározik. Eddig 120 országot, államot keresett fel, az egyenlítő több mint kétszeresét, majdnem 90.000 kilométert tekert le, mind az öt kontinensen járt.

– Arra sem emlékszem, hogy járni vagy biciklizni tanultam-e meg előbb. Az viszont biztos, hogy már egészen fiatalon is reggeltől estig tekertem – mesélte Zelei József. – Az egyetem befejeztével saját céget alapítottam, melynek kötetlensége tette lehetővé, hogy ismét fellángoljon a gyerekkori szerelem: a kerékpár.

A Bükk és a Mátra emelkedői után az eltökélt kerékpáros nekilódult a nagyvilágnak. Küldetéseként a világbéke demonstrálását tűzte ki, így született meg a Két Keréken a Nagyvilágban elnevezésű misszió. Az eszmei háttér túráinak lényeges eleme: a példamutatás, a közösségépítő gondolatok mind-mind változtatásra ösztönzik talán a sokszor szinte emberfeletti teljesítményekre képes József követőit.

– Mindig valamilyen apropóból szállok kerékpárra: az adott év békével, emberiséggel és magyarsággal kapcsolatos emlékének, évfordulójának üzenetét hirdetem – folytatta a béke elkötelezett híve. – Volt olyan például, hogy „a békés világért”, „a hátrányos megkülönböztetés ellen”, tavaly pedig „a határainkon átívelő egységért” ültem nyeregbe. A következő túra gondolata szinte mindig tekerés közben merül fel bennem. A szervezés a hazaérkezést követő rövid pihenés után a következő indulásig tart. Mindig alaposan felkészülök, tanulmányozom az érintett országok történelmét, szokásait. A misszió során igyekszem prominens személyiségekkel is találkozni, az egyik legnagyobb megtiszteltetés az volt, amikor Ferenc pápa őszentsége fogadott.

A 2021-es túra központi alakja Benyovszky Móric (1741–1786) lesz. A legendás utazó életének jelentős helyszíneit járja be József, aki pénteken indul a parlament elől. Útközben – ha minden a terveknek megfelelően alakul – Vlagyimir Putyin orosz államfővel találkozik. A misszió során készített interjúkból várhatóan videó és könyv is készül majd.

Ajánló: Zelei Józsefet Hétköznapi hős című rovatunkba Tóth Tünde Éva ajánlotta. Úgy gondolja, hogy a Sopronban élő kerékpáros békenagykövet méltó arra, hogy a város lakói jobban megismerjék. 2018-as magyarországi túrája során József Sopronban is ültetett békefát a jelenlegi polgármester – akkor még városi tanácsnok – dr. Farkas Ciprián társaságában.

Kapcsolódó cikkek