Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kormányülés Sopronban
A kormány elfogadta az extraprofitadó kivetéséről szóló rendelkezéseket és a 2023-as költségvetés tervezetét is a soproni, kihelyezett ülésén. Fotó: MTI – Miniszterelnöki Sajtóiroda – Fischer Zoltán

„Megvédjük a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket”

Kormányülés Sopronban

| Városi hírek

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével háromnapos, kihelyezett ülést tartott a kormány múlt héten Sopronban, ahol elfogadták az extraprofitadó kivetéséről szóló rendelkezéseket és a 2023-as költségvetés tervezetét is.

A kormányülés legfontosabb témája az elhúzódó orosz–ukrán háború volt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A háború következményeként egy új világgazdasági válság fenyeget. Orbán Viktor vezetésével a miniszterek áttekintették az előttük álló legfontosabb és legsürgősebb feladatokat. – A cél az, hogy megvédjük a családokat, a nyugdíjasokat, megvédjük a munkahelyeket és a rezsicsökkentést, valamint az extraprofit-különadóval kötelezni fogjuk az elmúlt időszakban nagy hasznot felhalmozó nagyvállalatokat, hogy extraprofitjuk nagy részét a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba fizessék be, hozzájárulva az ország védelméhez – ismertette a kormányzati álláspontot Havasi Bertalan.

Közleménye szerint a kormány elfogadta az extraprofitadó kivetéséről szóló rendelkezéseket és a 2023-as költségvetés tervezetét is. Magyarország kormánya elkötelezett, hogy a rezsicsökkentés fenntartása mellett is tartsa 2022-re a 4,9 százalékos, 2023-ra pedig a 3,5 százalékos hiánycélt – írta.


A Magyar Közlönyben már meg is jelent az extraprofitadóról szóló rendelet, amely minden részletet tartalmaz. A különadót a bankoknak, a biztosítóknak, a nagy kereskedelmi láncoknak, az energiaipari és kereskedőcégeknek, a telekommunikációs vállalatoknak, a légitársaságoknak, a gyógyszerkereskedőknek kell fizetni a főszabály szerint idén és 2023-ban.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vasárnap a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy a kabinet folyamatosan figyelni fogja, hogy az extraprofitadó által érintett cégek áthárítják-e terheiket a fogyasztókra, majd gyorsan és keményen fellép, ha ez esetleg megtörténne.

A miniszter azt is elmondta, a kormány önmagán végzi a legnagyobb spórolást. A kabinet ugyanis tíz százalékkal csökkentette a minisztériumok költségvetését, ami 2022-ben ötszáznyolcvanegy milliárd forint, jövőre pedig ötszázmilliárd forint megtakarítást jelent. Emellett az állami beruházások átütemezésével és halasztásával 2022–2023-ban összesen 1150 milliárd forintot takarít meg.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek