Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Környezettudatos játszóterek
Önfeledt gyereksereg a Károly-kilátónál kialakított játszótéren. Hosszú távon nagyon fontos az eszközök karbantartása, ugyanis extrém időjárási körülményeknek vannak kitéve. Fotó: Sopronmédia

A túrázók szeretnének minél több élményt kapni, az erdőben sportolni, tanulni

Környezettudatos játszóterek

| Köves Andrea | Városi hírek

A Károly-kilátónál kialakított interaktív játszótér jó példa arra, hogy miként lehet erdei környezetbe illő élményparkot létesíteni. A jövő környezettudatos játszóteréről és a tájépítészet kapcsolatáról a közelmúltban tartottak konferenciát a Soproni Egyetemen.

– Napjaink erdőlátogatója már nem csupán kirándulási lehetőséget keres, hanem szeret az erdőben sportolni, tanulni, keresi a különböző élményforrásokat – mondta dr. Németh László főszervező, okleveles faipari mérnök, címzetes egyetemi tanár. – Azokat a szakembereket hívtuk meg a konferenciára, akik ebben aktívan kiveszik a részüket, így az erdészeti szakma képviselői mellett a táj- és kertépítészetben, a játszóterek és szabadidőparkok tervezésében, létesítésében tevékenykedőket is. Rendezvényünk főszereplője a fa, fő célunk a közös gondolkodás, és a tapasztalatcsere.

A konferencia helyszínválasztása nem volt véletlen, hiszen a Soproni Egyetemen összekapcsolódik az erdészeti és faipari mérnöki oktatás, kutatás és fejlesztés. A Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar fontos célja a közeljövőben a faépítészet fejlesztése, a konferencia ennek első lépése volt. A rendezvényen elhangzott: a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Sopronban több olyan élményt adó beruházást is megvalósított, amely országosan is példamutató. A Károly-kilátónál kialakítottak egy interaktív játszóteret, amely jó példa arra, hogy miként lehet erdei környezetbe illő élményparkot létesíteni. A közelben áll a Kőhalmy Vadászati Múzeum, amely tartalmas időtöltést kínál a család minden tagjának. Mindehhez kapcsolódik egy erdei tornapálya, illetve a már régóta ott álló kilátó. Dr. Németh László szerint ez azért mintaszerű, mert ma már a kirándulóknak az az igényük, hogy a túrázás során minél több élmény érje őket. Ennek a jegyében készül a közeljövőben a lombkorona-tanösvény és a Muckra tervezett ökoturisztikai látogatóközpont is.

– Nagyon fontos, hogy az erdőgazdaságoknak nem csupán meg kell építeniük a különböző létesítményeket, hanem fenn is kell tartaniuk, ebben jelenleg nem vagyunk túl erősek. A játszóterek esetében nagyon szigorúak az előírások, az anyagok folyamatosan extrém időjárási körülményeknek vannak kitéve, azokat rendszeresen karban kell tartani, hogy hosszú távon működképesek legyenek, ennek fontos része a fa védelme – emelte ki a rendezvény főszervezője.

A konferencia ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban is számos javaslatot, innovatív megoldást kínált, a jövőben több hasonló tanácskozást is terveznek a szakemberek.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek