Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Koronavírus – Szigorítja a kormány a határellenőrzést
Fotó: illusztráció

Koronavírus – Szigorítja a kormány a határellenőrzést

| MTI | Városi hírek

A koronavírus-járvány külföldi terjedése miatt szerda nulla órától szigorítja a kormány a Magyarországra belépők ellenőrzését a határokon, az országokat a vírusfertőzések alapján három kategóriába sorolja.

 Külön szabályozás érvényes a magyar és a külföldi állampolgárokra - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap a koronavírus-járvány hazai terjedésének megelőzése érdekében hozott kormányzati döntésekről tartott sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely elmondta, hogy vörös, sárga és zöld kategóriába sorolták az államokat, a zöldben a fertőzöttség alacsony így azokból az országokból korlátozás nélkül léphet be magyar és külföldi állampolgár is az ország területére. A határon ugyanakkor szúrópróbaszerű ellenőrzésre számítani kell. Sárga kategóriába sorolták azokat az országokat, ahol kevésbé súlyos a fertőzöttség, pirosba pedig azokat az államokat, ahol súlyos. 

Aki sárga, vagy piros jelzésű országból lép be, a határon egészségügyi vizsgálat alá esik és 14 napos járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban, vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre. Ez alól kivétel, ha a belépőnek két negatív koronavírus tesztje van a megelőző öt napból, 48 óra eltéréssel. Felmentést kap a karantén alól az is, akinek már idehaza készítik el a két negatív tesztjét, szintén 48 óra eltéréssel. 

A sárga és a piros jelzésű országokból érkezők között az a különbség, hogy aki sárga jelzésű országból érkezik, a karantén megszüntetéséhez elég, ha az első tesztje negatív. Gulyás Gergely szerint ugyanakkor mindenképp meg kell csináltatnia a második tesztet is. A piros jelzésű országokból érkező magyar állampolgárok esetében a karantén megszűnésének feltétele, hogy két negatív koronavírus teszttel rendelkezzen a belépő, míg az ezekből az országokból érkező külföldi állampolgárok esetében megtiltják az országba való belépést. 

Az intézkedések alól kivételt jelent a tranzit és az áruforgalom, valamint a hivatalos út is – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a különös méltányolást igénylő esetekben az Országos Rendőr-főkapitányság adhat felmentést. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány szerdánként fogja felülvizsgálni az országok besorolását, azonban, ha drasztikus változást észlelnek egy-egy ország esetében, azonnal is változtathatnak a besoroláson. 

Az intézkedéssel az a cél, hogy a külföldről történő vírus behurcolást megakadályozzák annak érdekében, hogy a hazai alacsony fertőzöttség ne emelkedjen – emelte ki. Hozzátette, hogy további hazai korlátozó intézkedésekre egyelőre nem kell számítani. 

A besoroláskor az európai uniós tagállamoknál különös figyelemmel voltak arra, hogy a mozgásszabadságot biztosítsák – mondta Gulyás Gergely.

Az országokat az országos tisztifőorvos sorolta be. Sárga kategóriába került Bulgária, az Egyesült Királyság, Norvégia, az Oroszországi Föderáció, Portugália, Románia, a Szerb Köztársaság, a Svéd Királyság, Japán, a Kínai Népköztársaság és az Amerikai Egyesült Államok.

Piros kategóriába került valamennyi afrikai, dél-amerikai, ázsiai, óceániai és ausztrál ország, Európából pedig az Albán Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, a Fehérorosz Köztársaság, a Koszovói Köztársaság, az Észak-macedón Köztársaság, Moldova, Montenegró és a Magyarországgal szomszédos Ukrajna.

Ausztria a besorolások szerint egyelőre a zöld kategóriába van.

Kapcsolódó cikkek